Duely Trump-Biden? Při porušení pravidel se bude asi vypínat mikrofon, píše americká CBS

2. říjen 2020

Debaty kandidátů na amerického prezidenta zřejmě změní formát. Na svém webu to píše americká stanice CBS. Cituje informovaný zdroj, podle kterého Komise pro prezidentské debaty upraví pravidla během příštích dvou dnů.

Čtěte také

Jde o reakci na první debatu mezi demokratických kandidátem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem. Jejich duel byl plný urážek a výpadů, kromě toho současný americký prezident často skákal svému soupeři do řeči. Komise teď podle CBS zvažuje zavést opatření, která by umožnila debatu lépe korigovat.

Jedním z nich by mělo být vypnutí mikrofonu kandidátovi, který poruší pravidla debaty – například, když skočí druhému do řeči. Také moderátor by mohl dostat víc možností, jak kandidáty krotit.

Trumpův šéf komunikace chystanou změnu pravidel ale kritizuje, píše BBC. Šéf Bílého domu byl podle něj v debatě zkrátka dominantnější a silnější. Biden se teď prý snaží zpracovat pomyslné rozhodčí, aby mu šli na ruku. Bidenovi lidé naopak říkají, že se demokratický kandidát zúčastní dalších dvou debat, ať už budou jejich pravidla nastavená jakkoliv.

Horká linka: Řecko-Turecko

Řecko a Turecko vytvořily mechanismus, který má zabránit náhodným střetům ve východním Středozemí, píše řecký deník Kathimerini. Oba státy jsou členskými zeměmi NATO a zavedení horké linky mezi Athénami a Ankarou potvrdil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Čtěte také

BBC upřesňuje, že se znepřátelené země dohodly na horké lince během jednání v Bruselu. Podle Stoltenberga toto bezpečnostní opatření pomůže vytvořit více prostoru pro diplomatická jednání. Jde o podobný mechanismus, jaký během Studené války zavedly Spojené státy a Rusko.

Ankara a Athény se dostaly do sporu v srpnu, když turecké výzkumné lodě prováděly podmořský průzkum ložisek plynu v řeckých vodách. Napětí se v posledních týdnech snížilo a obě strany teď proklamují, že jsou připravené pokračovat v dialogu.

Do pandemie by neměli mluvit jen vědci?

Britský deník The Times v komentáři píše, že by vědci neměli mít rozhodující slovo v postupu proti pandemii koronaviru. Stejný vliv by v debatě o potřebných opatřeních měli dostat ekonomové, etikové a také veřejnost. Byť jsou vědecká doporučení založená na výzkumech, nezohledňují jiné strany problému, například ekonomické nebo sociální dopady.

Čtěte také

Otázka, jestli je lepší přístup Nového Zélandu nebo Švédska, je vědecká stejně jako společenská. Cílem vědců je zajistit, aby politici i ostatní lidé měli přístup k co nejlepším datům. A aby na nich mohli zakládat svá rozhodnutí. Problém je podle deníku Times možná v tom, že tváří v tvář šíření koronaviru nebyl čas na veřejnou debatu, která by naznačila jakým směrem se vydat.

Některá média navíc prezentují rozdílné názory vědců jako něco pobuřujícího. Oni ale nemají jiný názor na vědu, píše Times. Jen navrhují různé strategie řešení na základě toho, co zatím o nemoci covid-19 vědí.

Celý přehled tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiu.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.