Tomáš Klvaňa: Trump stáhl Bidena do zápasu v bahně

1. říjen 2020

O amerických prezidentských debatách se traduje řada mýtů. Ten nejpopulárnější je, že rozhodují volby. Pro takové tvrzení však nemáme spolehlivá data.

Je například jen a jen urbánní legendou, že v roce 1960, tedy v té úplně první debatě, vyhrál John Kennedy nad Richardem Nixonem proto, že byl opálený, vypadal odpočatě a uvolněně, zatímco nemocný viceprezident měl kruhy pod očima. Mnohem blíž k pravdě bude, že žádná z mnoha prezidentských debat nerozhodla volby.

Čtěte také

Na debatách tedy nezáleží? To určitě ne. O co vlastně šlo v americkém Clevelandu, kde se poprvé tváří v tvář utkali prezident Donald Trump a vyzyvatel Joseph Biden? Každému z nich pochopitelně o něco jiného. Favoritem voleb je Biden, který mnoho měsíců vede v průzkumech.

S jejich nebývalou stabilitou nic neudělal průběh pandemie koronaviru, několik skandálů, rasové nepokoje a výtržnosti. Z toho důvodu na debatách dnes mnohem víc záleží Trumpovi, který potřebuje změnit trajektorii kampaně.

Podle toho debata také vypadala. Trump agresivně útočil a snažil se vytočit jak Bidena, tak moderátora Chrise Wallace, jednoho z nejlepších amerických televizních novinářů.

Daleko k dokonalé soudržnosti

Čtěte také

Potíž je, že Trump má v ruce neustále jen jeden trumf, jeho hudební rejstřík se omezuje na jednu strunu a pokouší-li se hrát něco jiného, zní to falešně a vychází plonkově. Tou jednou strunou jsou neustálé osobní útoky a lži na úrovni hostince 4. cenové skupiny. To zcela jistě konvenuje jeho zarytým příznivcům, ti mu ale ve volbách stačit nebudou.

Jedinou jeho šancí je, že se od voleb pokusí odradit skupinu voličů vyšší střední třídy z předměstí aglomerací, hlavně bělošské ženy. Ty jsou znechuceny Trumpovým nedůstojným chováním, takže v roce 2018 při volbách do Kongresu přeběhly k demokratům. Trump se pokouší vykreslit Bidena, středového demokrata, jako nástroj radikální levice, která bezesporu v Demokratické straně posiluje. Dělal to však tak humpolácky a hloupě, že to zřejmě v první debatě nezafungovalo.

Bidenův úkol byl jednodušší: přesvědčit dost voličů o tom, že je navzdory vysokému věku – v listopadu mu bude 78 – mentálně agilní. Tuto laťku však Biden překonal jen tak tak.

Tomáš Klvaňa

Nedokázal pohotově reagovat na Trumpovy neustálé útoky a k dokonalé soudržnosti měl jeho projev daleko. Po každé jeho třetí větě následuje krize významu: Je pak těžké se dohadovat, co vlastně chce říct.

Přesto si dovolím odhadnout, že to na Trumpa zatím stačí. Prezident bude muset ve druhé debatě přijít s něčím jiným, jinak se na situaci moc nezmění. A to vyhovuje Bidenovi.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.