Dokud člověk žije, měl by se snažit užít si každou vteřinu, říká Jaklová z Centra aktivního stárnutí

7. únor 2021

„Co svět světem je, tak se člověk snaží být buď nesmrtelný, nebo dlouhověký. A my dnes tuto dobu žijeme. My si uvědomujeme, že společnost stárne, že je hodně lidí za svým aktivním věkem, ale přitom nechtějí zůstat úplně mimo,“ říká Dana Jaklová  z občanského sdružení Centrum aktivního stárnutí.

Dana Jaklová

„I když mají lidé vnoučata a zahrádky, přesto potřebují větší sociální kontakt, než je rodina. Anebo nikoho nemají. Přitom se ta část života, kterou trávíme v penzi, prodlužuje. A když člověk nechce jenom čekat na příspěvek od státu a smrt, tak se snaží něco dělat,“ vysvětluje Jaklová, proč občanské sdružení pro aktivní seniory založila.

Čtěte také

Jaklová chodí už dvanáct let číst do domova s pečovatelkou službou. Její sdružení pořádá třeba procházky po Praze s profesionálním průvodcem. 

„Já říkám, že dokud člověk dýchá, tak žije. A dokud žije, tak by se měl snažit užívat si každou minutu, každou vteřinu,“ zdůrazňuje a dodává: „V Centru aktivního stárnutí jsme si uvědomili, že činnost pro druhé nepřináší peníze, ale úplně jiné zisky.“ 

Poslechněte si celé Hovory Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související