Systém na očkování není vůbec připravený – na seniory se nemyslelo, shrnuje ředitel Život 90 Lorman

18. leden 2021

V pátek byl zpřístupněn rezervační web pro plošné očkování seniorů. Bezprostředně po spuštění online formuláře se ale zájemci o vakcínu museli potýkat s problémy. „Byl to neuvěřitelný zmatek a obrovský stres. Ten systém vůbec není připravený na seniory, řekl bych v kostce,“ komentuje situaci Jaroslav Lorman, ředitel organizace Život 90, která ve spolupráci s hlavním městem Praha zřídila speciální informační linku.

„Byla tam řada nedostatků – formulář je poměrně složitý pro člověka, který není zvyklý pracovat s mobilním telefonem ani s počítačem. Na seniory se podle mě nemyslelo,“ říká Lorman.

Na seniory se podle mě nemyslelo.
Jaroslav Lorman

A Lorman připomíná, že problém nebyl jen s opožděnými SMS zprávami s kódem pro potvrzení registrace: „Vůbec není pamatováno na lidi, kteří jsou imobilní. Rezervace je na očkovací místa, ale tito lidé se tam nemají jak dostat. Vedle toho všeho tedy vznikají seznamy těch, kteří budou žádat o mobilní tým, nebo pro které budeme chtít dopravu na očkovací místa.“

Čtěte také

I přes technické problémy, které provázely spuštění rezervačního systému, se registrace povedla více než 155 tisícům lidí. „Termín dostalo asi 45 600 zájemců,“ uvádí vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla.

Ten sice uznává, že potíž s potvrzovacími textovkami jde na vrub tvůrcům přihlašovacího systému, upozorňuje ale, že překážku se povedlo odstranit v řádu jednotek minut. Do čtvrt hodiny od spouštění se navíc podařilo vyřešit i problém s validací rodného čísla, které začínalo v den narození 31. dne v měsíci.

Zpravodajský server iRozhlas.cz upozornil, že rezervační systém posílá rodná čísla seniorů firmě Google, to ale Dzurilla ostře popírá: „Rozhodně ne. Je tam analytika webu, počítadlo návštěvníků a ověřování vůči robotům. Určitě se jim ale neposílají žádná rodná čísla.“

Určitě se Googlu neposílají žádná rodná čísla.
Vladimír Dzurilla

Webový rezervační formulář se bude v příštích dnech ještě vylaďovat, slibuje vládní zmocněnec pro digitalizaci. Připouští přitom, že pokud by byl systém spuštěn s odkladem – například od prvního února – byly by postupně doplňované funkcionality plně k dispozici už od začátku.

Zlatuška: Dzurilla kryje záda Babišovi

Tuto tezi ale kritizuje děkan Fakulty informatiky při Masarykově univerzitě a bývalý poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška:

Čtěte také

„Pan Dzurilla mluví o rozdílu čtrnácti dnů, ale těch čtrnáct dnů navíc mělo být na začátku. Od podzimu se vědělo, že přijdou vakcíny a všechno tohle se spustí.“

Systém mohl být připraven a řádně otestován s dostatečným předstihem, myslí si děkan. „Celý problém je v tom, že tohle evidentně nenastalo. Z toho, co říká pan zmocněnec, mi přijde, že kryje panu premiérovi za tuto nekompetentnost záda,“ míní a připomíná výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že sám přebírá všechnu zodpovědnost za očkování.

Hosty byli:
Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT
Jiří Zlatuška, děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity
Jaroslav Lorman, ředitel organizace Život 90
Jan Grolich, KDU-ČSL, hejtman Jihomoravského kraje

A vážné připomínky k fungování rezervace očkování má například i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Ten sice nekomentuje webový formulář jako takový, upozorňuje ale na další systémové problémy:

„Potýkáme se s problémem, že nemocnice jsou připravené a schopné do systému zadat volné termíny, ale v posledních dnech nemáme vůbec jistotu, zda budeme tyto termíny schopní pokrýt vakcínami.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.