Díky Karlu IV. je čeština už od 14. století evropským jazykem, tvrdí bohemista

25. červenec 2016

Už po 60. přivítá letos zájemce o češtinu letní škola slovanských studií Filozofické fakulty Univerzit Karlovy v Praze. Jubilejní akce proběhne od 29. července do 26. srpna. V Praze se na ní sjede víc než 140 lidí ze čtyř desítek zemí světa. Více o události prozradil host Magazínu Leonardo Jiří Hasil z Ústavu bohemistických studií.

„Letní škola slovanských studií je především škola,“ uvedl jazykovědec. „Její účastníci mají pět hodin intenzivní jazykové výuky denně, pět dnů v týdnu.“

Na tento výukový plán navazuje odpolední program, který tvoří návštěvy pražských galerií, výstav a sobotní a nedělní exkurze po České republice. „Program je připraven také na koleji Kajetánka, kde účastníci školy pobývají,“ dodal Hasil.

„Student absolvuje během letní školy tolik hodin výuky, kolik na své domácí univerzitě za celý semestr,“ upozornil jeden z pořadatelů.

Mezi účastníky jsou jak úplní začátečníci, tak učitelé, kteří učí češtinu v zahraničí, a přijeli si ji do Prahy zdokonalit.

„Snažíme se být velmi vstřícní a všem přáním studentů vyhovět. Vzpomínám si, jak před mnoha lety kolegyně kupříkladu celý měsíc jen učila překládat vulgarismy,“ popsal nasazení lektorů Hasil.

Čeština, jazyk světový?

Jaký je v zahraničí zájem o češtinu? „Mezi zájemci o slovanské jazyky vítězí ruština, ale čeština svádí čestný zápas s polštinou o druhé a třetí místo.“

Součástí letní školy je i 8. mezinárodní sympozium o češtině jako cizím jazyku. „Jednak jako součást oslav 60. výročí letní školy, ale také výročí narození Karla IV.“

„Není bez zajímavosti, že v Karlově Zlaté bule, kterou říšský sněm přijal roku 1356, je článek 31, ve kterém je čeština určena jako jeden ze tří oficiálních jazyků Svaté říše římské,“ připomněl bohemista.

Podle něj můžeme tedy říci, že čeština je už od 14. století evropským jazykem. „Proto jsme to naše sympozium nazvali Čeština, jazyk světový a evropský? a budeme hledat odpovědi, jestli skutečně čeština v Evropě má své místo.“

„Čeština není, jak si spousta Čechů myslí, malý jazyk, který není slyšet. To není vůbec pravda, čeština je jazyk střední,“ tvrdí jazykovědec Jiří Hasil.

Spustit audio