Českou kandidátkou na eurokomisařku je Věra Jourová. Jak se v Bruselu osvědčila?

30. červenec 2019

Jedinou kandidátkou České republiky do příští Evropské komise je stávající eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO. Řekl to v pondělí v Bruselu její budoucí předsedkyni Ursule von der Leyenové premiér Andrej Babiš (ANO).

Nominaci eurokomisařky musí ještě formálně schválit vláda. Stane se tak pravděpodobně na konci srpna. Jakou pozici si v Bruselu Věra Jourová vydobyla a na jak významné křeslo může dosáhnout?

Nejen na to se ptal ve speciálu Českého rozhlasu Plus Michael Rozsypal.

Pozice Česka v Unii? Je pozdě. Pomoci může jen dobrý výkon Jourové, říká komentátor Palata

Věra Jourová

V Evropské unii se přenastavují sféry vlivu. Bez povšimnutí nezůstalo, že žádnou z čelních funkcí neobsadili zástupci nových členských států ze střední a východní Evropy. Zůstanou tyto země včetně Česka na okraji rozhodování o budoucnosti evropského projektu?

0:00-3:30
Premiér Andrej Babiš v pondělí navrhl budoucí šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové Věru Jourovou jako kandidátku na českou eurokomisařku. Von der Leyenová z národních nominací začíná skládat svůj tým eurokomisařů. Andrej Babiš více než hodinové jednání s budoucí šéfkou Evropské komise vnímal pozitivně. Shrnuje ho redaktorka Českého rozhlasu Andrea Kubová.

3:30-11:30
Jourová ještě nebyla schválená vládou, sama ale nestandardní postup komentuje tak, že premiér jen nechtěl ztrácet čas. Myslí si, že by její pozici při vyjednávání portfolia mohly ohrozit problémy Andreje Babiše? Nejen na to odpovídala evropská komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová.

11:30-13:20 a 20:05-22:45
Analytik Českého rozhlasu Filip Nerad komentoval proceduru nominace eurokomisařky i výběr portfolií, o která se chce ucházet.

13:20-20:05
Je dobře, že Andrej Babiš potvrdil nominaci Věry Jourové? Jak se během pětiletého působení v Komisi osvědčila? Hodnotila europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Poslechněte si celý speciál Českého rozhlasu Plus!

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související