HLASUJTE: Měla by být Jourová znovu českou eurokomisařkou, nebo ne?

22. červenec 2019
Radiofórum

Česko (zatím) nenavrhne jméno kandidáta do Evropské komise. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že Věra Jourová byla úspěšná, vláda ale její nominaci nepotvrdila.

Proč Věra Jourová ještě nemá nominaci do Evropské komise, ví asi jen Andrej Babiš, podivuje se bruselský zpravodaj

Věra Jourová

Nová Evropská komise začíná nabývat obrysy, poslanci Evropského parlamentu mají zítra začít grilovat dotazy její navrženou šéfku Ursulu von der Leyenovou. Koho pošle do komise Česko, se ale ještě neví. Jaká je pravděpodobnost, že to bude dosavadní komisařka Věra Jourová? Proč premiér Andrej Babiš s nominací otálí? A můžou do debaty o tom, jaký post v komisi Česko dostane, promluvit jeho kauzy?

Vybírat bude svého kandidáta a rozhodnutí padne do konce srpna. Přitom se podle expertů prodlužováním termínu snižuje šance získat některé z důležitějších portfolií. Premiér oznámil, že usilovat chce o rezort spojený s digitálními technologiemi nebo vnitřním trhem.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Osvědčila se podle vás Věra Jourová ve funkci evropské komisařky? Měla by pokračovat ve funkci? Jaké vyhlídky má Česká republika na obsazení významnějšího místa v Evropské komisi? Proč podle vás vláda otálí s nominací českého zástupce do Evropské komise?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související