Bývalí komunisté a Charta 77? Byli jsme rádi, že konečně dělají něco dobrého, vzpomíná farář Rejchrt

17. leden 2021

Začátkem ledna uplynulo čtyřiačtyřicet let od uveřejnění Charty 77. Do skupiny jejích signatářů patřili mimo jiné bývalí členové KSČ. „Výtky, že my věřící jsme jen fíkový list pro záměr bývalých komunistů dostat se znovu k moci, zaznívaly hlavně později, po převratu. To když si někteří hledali zdůvodnění, proč měli od Charty takový odstup. Ale uvnitř té naší grupy panovala radost z toho, že ti lidé konečně začali dělat něco dobrého a kloudného,“ vzpomíná Miloš Rejchrt.

Stejně si éru Charty 77 vybavuje i matematička, disidentka, katolička a někdejší inspektorka Úřadu pro ochranu osobních údajů Kamila Bendová:

Čtěte také

„Můj manžel Václav Benda říkal, že je strašně důležité bavit se s každým a hledat, jestli máme nějakou společnou řeč, jestli nám nejde o něco společně. A na tom se zkusit domluvit. Ne říkat ‚vy jste placeni Moskvou, s vámi se nebudeme bavit‘. To je téma i pro současnou dobu.“

„Ano, Václav Benda byl člověk, který věděl, že není možné někomu uzavírat cestu k tomu, aby konal dobro. Přece i zločinec má právo konat dobro, nemůžeme mu říct: Jsi zločinec a teď už můžeš jenom opakovat své zločiny a nic dobrého nesmíš nikdy vykonat,“ doplňuje evangelický farář, hudebník a někdejší mluvčí Charty 77 Rejchrt.

Kamila Bendová

A dodává: „Ostatně byla i snaha, aby mezi třemi mluvčími Charty byl vždy zástupce obce, nějaký duchovní. Potom někdo od kumštu a kultury. A ten třetí, to hodně bývali právě komunisté.“

Jaký byl každodenní život mezi chartisty? Poslechněte si celou debatu Vertikály.

autoři: Veronika Sedláčková , kac
Spustit audio

Související