Březen 1939: Zpravodajci prchají. Útěk Františka Moravce do exilu

13. březen 2019

Tentokrát se přeneseme do 13. března 1939, do sídla šéfa vojenské zpravodajské služby Františka Moravce, který má informace o tom, že zbytek Československa bude 15. března 1939 okupován německou armádou. 

Moravec musí učinit velmi těžké rozhodnutí: koho ze svých zpravodajců vezme do exilu s sebou? Odlet musí zůstat z bezpečnostních důvodů do poslední chvíle utajen i před jejich rodinami.

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová, účinkovali Ivan Řezáč, Zuzana Ščerbová, Jan Maléř a Michal Štěrba. V režii Jakuba Doubravy natočil Český rozhlas Plzeň.

Kdo byl František Moravec? A jaké dopady měl úspěšný odlet československých zpravodajců do Velké Británie v předvečer nacistické okupace?

O tom, jak se podařilo zachránit elitní vojenské zpravodajce v čele s plukovníkem Františkem Moravcem těsně před záborem druhé československé republiky nacistickými vojsky, mluvil s historikem Prokopem Tomkem Pavel Hlavatý.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.