Bohuslav Svoboda: Povinné očkování jen zvýší pasivní rezistenci. Dobrovolně to má úplně jiný efekt

25. říjen 2021

Nejnovější čísla nakažených koronavirem překonávají předpovědi statistiků. „Nízká míra proočkovanosti je problém, ačkoliv se netýká úplně zdravotníků. Přesto ne všichni doporučení k očkování respektují. Naše vědecká rada doporučuje, že očkování proti covidu-19 by mělo být povinné přinejmenším pro zdravotníky a pracovníky sociálních služeb,“ tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek. Člen anticovid týmu koalice Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) to považuje za nesmyslné.

„My lékaři jsme skutečně proočkovaní téměř z 90 procent, zdravotní sestry a personál asi z 85 procent. Tady něco nařizovat je nesmyslné a zbytečné,“ oponuje Svoboda.

Čtěte také

Šéf lékařské komory si stojí za svým. „Ukázalo se, že jsme narazili na hranici přirozeného zájmu o očkování jak v široké populaci, tak u zdravotníků. Jsem rád, že tam je ta hranice mnohem výš, ale pokud chceme epidemii zvládnout, musíme dělat maximum a každý naočkovaný je v dané chvíli dobrý,“ dodává Kubek.

Politik ovšem věří, že nařizovat je nesprávné. „Když to dělají dobrovolně s tím, že pomáhají sobě i ostatním, má to úplně jiný efekt. Pak můžeme říkat že lékaři a sestry jsou proočkováni téměř stoprocentně a dobrovolně, protože vědí, jaká je to choroba. Ale nařízení jen zvýší pasivní rezistenci, která je bohužel u nás je velmi zvyková.“

Nemůžeme jen spoléhat na zodpovědnost

Kubek připomíná, že mezi pracovníky v sociálních službách je proočkovanost menší. „Třeba u sanitářů je to 50 procent, to je katastrofálně málo. Netahal bych do toho ideologii. Když může být povinné očkování proti hepatitidě B pro zdravotníky, proč ne proti covidu? Myslím si, že je jen otázka času, že bude toto očkování v Evropské unii povinné.“

Milan Kubek

„Nemůžeme si dovolit další zimní sezónu trnout, co nám covid nachystá. Spoléhat jen na to, že všichni lidé jsou zodpovědní, nemůžeme. Teď je 6 milionů zodpovědných – a každému z nich děkuji  rukojmími v rukou přibližně 2 milionů těch méně zodpovědných, kvůli kterým nám hrozí zahlcení nemocnic,“ vysvětluje prezident lékařské komory.

Je naše chyba, chyba vlády, že propagace očkování přišla strašně pozdě a v podobě, která je neúčinná, takže se tomu všichni snaží vyhnout.
Bohuslav Svoboda

Podle Svobody je třeba veřejnost, nejen zdravotníky, přesvědčovat, aby šli celému národu příkladem. „A je naše chyba, chyba vlády, že informovanost a propagace očkování přišla strašně pozdě a v podobě, která je neúčinná, takže se tomu všichni snaží vyhnout. Tuto chybu je třeba napravit.“

„Situace se ale mění. Před čtrnácti dny se v našem očkovacím centru očkovaly jen desítky lidí, o současném víkendu jsou na většině míst fronty. Reakce lidí na změnu situace je naprosto zásadní. Zatím očkování nikdo nepřikázal, a přesto je v očkovacích centrech plno,“ popisuje politik.

Chtěl bych vyzvat všechny i ty, kteří mají nárok na třetí dávku, aby s očkováním neváhali. Imunita klesá rychleji, než jsme doufali.
Milan Kubek

V tom nejsme ve sporu, komentuje Svobodova slova Kubek. „Pan docent jen žije v ideálním světě, kde by lidé měli dobrovolně přijímat povinnosti a chovat se zodpovědně, ale v reálném světě to akceptují jen někteří. Chtěl bych vyzvat všechny i ty, kteří už mají nárok na třetí dávku, aby s očkováním neváhali, protože imunita bohužel klesá rychleji, než jsme doufali,“ vzkazuje prezident České lékaské komory Milan Kubek.

Čtěte také

„Prezident Kubek konečně promluvil tak, jak má – o tom, jak je očkování nutné, jak těžká je situace,“ reaguje Bohuslav Svoboda (ODS). 

Je potřeba o tom s lidmi mluvit a všechno se změní. Lidé se dnes z všeho nejvíc teď bojí té choroby, ne toho, že budou muset někde ukazovat nějaký průkaz o očkování,“ sází na osobní odpovědnost politik.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

autoři: Tomáš Pavlíček , oci
Spustit audio

Související