Běžní Izraelci Ukrajině drží palce. Pak jsou tu ale historické reminiscence a role Ukrajiny ve 2. světové válce, popisuje hebraistka Jehličková Křížová

30. srpen 2022

Hebraistka, překladatelka a redaktorka Magdaléna Jehličková Křížová nechce mluvit za všechny Izraelce, má ale dojem, že většina izraelské populace drží Ukrajině palce. „Na druhou stranu plno z nich má své kořeny v Rusku a mnozí jsou bývalými voliči Vladimira Putina – a tady ten jejich názor nemusí být tak jednoznačný. Myslím, že právě to se odráží i v tom, že si oficiální izraelská politika drží vůči konfliktu na Ukrajině jakýsi odstup a neutralitu,“ uvažuje v Osobnosti Plus.

V Izraeli má asi milion lidí ruský původ, někteří z nich ale pocházejí z Ukrajiny nebo nejsou etničtí Rusové.

„Už před osmi lety – od anexe Krymu – jsem s řadou z nich mluvila a ti se jednoznačně postavili na stranu ruské menšiny na Ukrajině.“

Čtěte také

„Je třeba vzít v úvahu i historické reminiscence a roli Ukrajiny ve 2. světové válce, kdy Ukrajinci patřili mezi největší ,řezníky‘ a pronásledovatele Židů. Jejich krutost často předčila i německé vojáky SS,“ popisuje hebraistka.

Pronásledování židovského obyvatelstva v Sovětském svazu a pak i v Rusku Jehličková Křížová přirovnává ke kanárkovi v dolech, který, když se něco děje, vždy si to „odnese“ jako první. Západní země ale Židům poskytovaly bezpečí větší.

V posledních letech tvoří židovská menšina převážně vyšší střední třídu.

„A ta velmi trpí nesvobodou v Putinově režimu – navíc se od začátku války obrovsky zostřila. Často jsou to lidé, kteří mají příbuzné v zahraničí – v Izraeli ale i v dalších zemích na Západě – a izolace Ruska a jeho faktické odříznutí od zbytku světa pro ně znamená velký zásah.“

„Myslím, že zejména intelektuálové, kteří žijí ve větších městech, tak kdo může, odchází,“ uvažuje.

Lavrov a rasismus

Oficiální rusko-izraelské vztahy se výrazně zhoršily po prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle kterého fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid, neznamená, že jeho země není nacistická. Nacistický vůdce Adolf Hitler měl podle Lavrova také „židovskou krev“.

Čtěte také

„Je to do nebe volající výrok, který mnohé vypovídá o poměrech v současné vládní ruské garnituře. O rasismu, který je tam přítomný.“

„Jednou z podstatných věcí také je, že ukrajinský prezident nejen že má židovské kořeny, ale i mezi svými poradci má ukrajinské Izraelce, kteří prošli armádou a mají z Izraele na tomto poli bohaté zkušenosti,“ dodává hebraistka.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. V Izraeli platí, že spisovatel tam má mnohem větší roli coby veřejný intelektuál, říká žena, která se zabývá profesně hebrejskou společnostní a kulturou a přeložila do češtiny množství izraelských knih.

autoři: Barbora Tachecí , lup
Spustit audio

Související