BBC: Spor o přístup Číny při hledání původu covidu rozděluje už i samotné vyšetřovatele WHO

15. únor 2021

Britský vědec John Watson, který je členem týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), která se snaží vyřešit původ nemoci covid-19 přímo v Číně, hájí důvěryhodnost práce expertní skupiny.

Jak píše BBC, reaguje tak na dřívější prohlášení některých svých kolegů, podle kterých jim Čína ve Wu-chanu neposkytla dostatek informací. Watson se snaží rozptýlit pochybnosti tvrzením, že výprava do čínského velkoměsta představuje jen první krok komplexního vyšetřování. Čínská strana z jeho úhlu pohledu dodala solidní množství dat.

Čtěte také

Australský člen týmu Dominic Dwyer o víkendu řekl agentuře Reuters, že skupina chtěla po Číně původní informace o prvních pacientech. Místo toho ale dostala shrnutí pandemie.

Dwayer namítá, že projít nezpracované údaje je pro pochopení situace klíčové. Jen polovina ze 174 prvních nakažených totiž navštívila tržnici, o které se předpokládá, že by mohla být zdrojem infekce. Ke zpřístupnění požadovaných údajů vyzvaly Spojené státy, které opakovaně vyjádřily pochybnosti o transparentnosti čínského přístupu, dodává BBC. Spor o přístup Číny tak rozděluje i samotné vyšetřovatele WHO.

South China Morning Post upřesňuje, že naposledy zazněly obavy ohledně vměšování čínské vlády do vyšetřování WHO z úst prezidentova bezpečnostního poradce Jakea Sullivana.

Prohlásil, že po obnovení amerického členství v organizaci patří mezi priority ochrana její důvěryhodnosti. Čínská ambasáda ve Washingtonu kontruje, že to Američané podkopávají renomé WHO – z organizace vystoupili, aby se do ní s novou administrativou vrátili, a teď dělají, jakoby se to vůbec nestalo a ukazují prstem na ostatní členy.

Účtování mezi republikány

V řadách americké Republikánské strany začalo zúčtování se sedmi senátory, kteří hlasovali pro odsouzení bývalého prezidenta Donalda Trumpa kvůli podněcování ke vzpouře. The New York Times popisuje, jakému tlaku ze středu vlastní strany teď čelí. Tak například výkonný výbor republikánů ve státě Louisiana odsoudil senátora Billa Cassidyho, který zvedl ruku proti Trumpovi.

Čtěte také

Jak píše New York Times, tamní generální prokurátor a Cassidyho spolustraník Jeff Landry o svém kolegovi řekl, že „padl do pasti nastražené demokraty s cílem, aby se republikáni pustili do republikánů“. Cassidy své stanovisko hájí prohlášením, že ústava je důležitější než jakýkoliv jednotlivec, a že hlasoval pro obvinění Trumpa a proto, že je vinen.

Podle serveru Politico jde o další vlnu disciplinárních řízení a kritiky namířenou proti zákonodárcům, kteří se po útoku na Kapitol postavili na stranu kritiků Donalda Trumpa. Bývalý šéf Bílého domu má ve straně stále silnou podporu a totéž platí pro širokou masu republikánských voličů.

Chorvatsko se stále třese

Chorvatská města Petrinja a Sisak, která silně poničilo prosincové zemětřesení a následné otřesy, se podle předběžných výsledků měření pohnula o více než 80 cm. Agentura Hina píše, že městečko Glina se o 10 cm propadlo. Údaje Státního geodetického úřadu poslouží k plánování obnovy, úpravám katastrálního plánu a dalšímu výzkumu.

Čtěte také

Po ničivém otřesu z 29. prosince se země v Sisačko-moslavinské župě nepřestává chvět, byť jen slabě. V noci na neděli geologové zaznamenali otřesy o síle 3.4 stupně Richterovy škály, dodává agentura Hina. V Glině bylo přesto na den Sv. Valentýna živo. Kulturním programem nazvaným „Ženy silnější než zemětřesení“ tam obyvatelky nedalekého Záhřebu přijely vyjádřit podporu svým krajankám.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba, najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související