Biden bude během Trumpova druhého impeachmentu jen sedět a mlčet, píše Politico

9. únor 2021

Ve Washingtonu startuje proces ústavní žaloby na exprezidenta, který může zmařit jeho budoucí snahy o znovuzvolení. Zapojení Joea Bidena ale nemá význam, píše Politico.

Čtěte také

Bidenova strategie během impeachmentu bude jen sedět a mlčet, to je titulek amerického serveru. Impeachment? Jaký? A s trochou nadsázky si právě takové otázky klade americký prezident Joe Biden.

Zatímco Američané sledují, jak dopadne druhý pokus o ústavní odsouzení Donalda Trumpa, jeho nástupce v Bílém domu to nijak zvlášť zajímat nebude. Podle tiskové mluvčí Bílého domu Jen Psakiové není jasné, jestli bude prezident vůbec dostávat aktuální informace o průběhu procesu.

Vzhledem k možným historickým, ústavním a politickým důsledkům jde o zvláštní rozhodnutí. Vysvětlení je ale prosté. Bidenovo prezidentství aktuálně závisí na tom, jestli dokáže snížit počet nakažených koronavirem, obnovit ekonomiku a vrátit děti zpět do škol. K tomu potřebuje svůj záchranný balíček a nikoliv vyloučení předchůdce z možné budoucí veřejné funkce.

Biden se soustředí na záchranu země

„Biden už dřív řekl, že důvody pro žalobu existují. Sám se ale soustředí na pomoc lidem v současné krizi. Impeachment pro něj nemá takový význam,” řekl Politicu zdroj blízký Bílému domu.

I sebemenší komentář o Trumpovi na tiskovém briefingu by blokoval všechno, co Bidenova administrativa dělá. Sám Trump by také s radostí signalizoval Američanům, že se Biden zaobírá politikou namísto starostí o vakcinaci a záchranu životů.

Čtěte také

Přesto je Bidenovo krčení ramen před procesem obžaloby, pozoruhodným kontrastem k postoji demokratů v Senátu, kteří tvrdí, že impeachment je naprosto zásadní. Chtějí, aby Trump čelil zodpovědnosti za údajné podněcování k nepokojům.

„Prezident proti Trumpovi kandidoval, protože měl pocit, že není vhodným člověkem pro nejvyšší úřad. A porazil ho, proto už Trump ve funkci není. Myslím, že jeho názory na bývalého prezidenta jsou celkem jasné. Obžalobu nechává na Senátu,” potvrzuje mluvčí Psakiová postoj Bílého domu. Jednání o druhém impeachmentu Donalda Trumpa začíná ve 13 hodin amerického času (19 českého), připomíná server Politico.

Nezaměstnanost v Číně roste

Koronavirová pandemie zanechává čínské občany nad 35 let s nejistými vyhlídkami na zaměstnání. O situaci na tamním trhu práce píše hongkongský list South China Morning Post.

Čtěte také

Čínští uchazeči o zaměstnání nad 35 let se cítí stále nejistěji. Mnoho firem prý upřednostňuje mladé a energické absolventy, informuje list. V Číně navíc není věková diskriminace nezákonná. Pro některé čínské pracovníky tak začíná být oslava 35. narozenin doslova kletbou. 

Uprostřed horečnaté soutěže o pracovní místa vyvolané ekonomickými dopady pandemie roste počet inzerátů, ale i stížností na diskriminaci na základě věku. Nejrůznější poznámky zaplavily sociální platformy a státní média mají pro tento trend dokonce název: Fenomén 35. 

Najít práci je obtížné

Deník uvádí příklad Davida Huanga, kterému je 40 a je jedním z mnoha čínských dělníků, kteří se cítí zranitelnější. Poté, co byla loni uzavřena malá továrna na oděvy, kterou vlastnil v jižní provincii Kuang-tung, teď putuje mezi trhy a stánky u silnic a snaží se prodat svůj zbývající inventář. Tedy asi 10 tisíc kusů oblečení.

Čtěte také

„Najít práci je obtížné. Stačí se podívat na to, jak špatné je podnikání v těchto maloobchodních prodejnách a získáte představu, jak špatný je v současnosti i velkoobchod a výroba oděvů." 

Téměř dvě třetiny lidí ve věku 35+, kteří byli propuštěni v březnu loňského roku, ještě v září hledali práci. Statistiky zveřejnilo minulý měsíc Centrum pro výzkum rozvoje, které vychází z dat pracovního portálu Zhaopin. Loni se zvýšil počet těch, kteří tam zaslali své životopisy, o 15 procent. 

Nejvíc je přitom zasažený průmysl. Více než 70 procent ze žadatelů uvedlo, že musí platit hypotéky a dalších náklady, jako je vzdělání dětí a účty za lékařskou péči. Studie také odhaduje, že jen třetina z nich může při současné úrovni výdajů vydržet s úsporami ještě tak 3 měsíce, dodává list South China Morning Post.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Jan Burda a Martina Mašková, najdete v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související