Leona Šmelcová: Biden chce spojit rodiny, které rozdělila Trumpova zeď na hranici s Mexikem

6. únor 2021

Když bývalý americký prezident Donald Trump před časem zahájil politiku nulové tolerance na hranici s Mexikem, zatrnulo i některým jeho skalním příznivcům. Reálně trvala jen pár měsíců.

Škody, které napáchala, jsou ale – pro některé – nevratné. V dubnu 2018 americké úřady zahájily trestní stíhání každého, kdo zkusil překročit hranice nelegálně. Migranty ale často doprovázely jejich děti, které do vazby samozřejmě nemohou, takže je úředníci začali odebírat a posílat do státních ústavů po celé zemi.

Čtěte také

Nařízení vyvolalo ve světě takový poprask, že od něj Trumpova administrativa ještě téhož července ustoupila. Až později se ukázalo, že Američané tajně odebírali děti už dříve, v takzvaném pilotním programu. Od roku 2017 do července 2018 v různých centrech skončilo přes 5500 dětí ve věku od několika měsíců – často ještě kojených – po osmnáct let. Dodnes na své rodiče a příbuzné čeká v amerických institucích přes 620 z nich.

Tuto „morální a národní ostudu“, jak rozdělování rodin pojmenoval nový prezident Joe Biden, je třeba napravit. Šéf Bílého domu proto nařídil vznik pracovní skupiny, jejímž úkolem je najít příbuzné dětí, z nichž některé tráví už delší část svého života v amerických zařízeních. Snadné to nebude. Někteří rodinní příslušníci zmizeli, jiní se neozývají v naději, že se jejich dětem v Americe – byť v ústavu – bude dařit lépe než s nimi za hranicemi. Skupinu povede novopečený ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas. Mimochodem historicky první přistěhovalec a Latinoameričan, který se ujal prestižního resortu.

Trump nestavěl zeď pouze z betonu

Vedle vzniku pracovní skupiny Biden oznámil i nová přistěhovalecká pravidla. Očekávalo se, že jedním z jeho prvních kroků v čele země bude opětovné uvolnění imigračních opatření a celkové zjednodušení požadavků pro získání víz do Spojených států.

Čtěte také

Bývalá administrativa v uplynulých čtyřech letech utěsňovala imigrační politiku regulemi v podobném zápalu, jako dělníci lili beton do zdi na hranici s Mexikem. Avšak na rozdíl od okamžitého ukončení další výstavby proslulé zdi, což Biden nařídil hned první den v úřadu, byrokratické změny, zdá se, potrvají déle. Prezident oznámil, že nastavená pravidla zatím rušit nebude, podrobí je však důkladné revizi. „Nedělám nové zákony,“ řekl Biden: „Likviduji špatnou politiku.“

V platnosti tak zůstanou například mnohými kritizované Protokoly ochrany migrantů (MPP), jedna z nejradikálnějších změn v americké imigrační politice. Přistěhovalci, kteří pocházejí nejčastěji z takzvaného severního trojúhelníku, tedy Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, na základě těchto protokolů čekají na vyřízení své žádosti u amerických imigračních soudů na mexické straně hranice. Tam jsou mnohdy vydáni všanc tamním pašeráckým gangům a žijí v tristních podmínkách místních uprchlických táborů. A kvůli pandemii koronaviru bude i nadále platit opatření, díky němuž může pohraniční stráž ilegální přistěhovalce obrátit rovnou na hranicích a poslat zpátky do Mexika.

Leona Šmelcová

Bidena v příštích měsících čeká těžké rozhodování. Už nyní Bílý dům kritizují jak někteří imigrační úředníci, sympatizanti tvrdých pravidel, tak přistěhovalecké organizace, které prezident svými nevýraznými kroky zklamal. Každopádně platí slova Catherine Rampell, komentátorky listu Washington Post, že Trump nestavěl zeď pouze z betonu. Tu pravou, mimořádně pevnou a neprůchodnou, vybudoval z papíru a razítek.

Autorka je novinářka

Spustit audio