Čína má vůli být lídrem světa. Tu ambici tolik nevidíme v USA a v Evropě už vůbec ne, soudí Pojar

19. leden 2021

Ve středu proběhne inaugurace nového amerického prezidenta. Joe Biden už oznámil, že první den ve funkci zruší řadu příkazů Donalda Trumpa. Například imigrační omezení vůči občanům některých muslimských zemí. Nebo opět připojí USA k pařížské klimatické dohodě. „Myslím si, že nic z toho nebude žádným zásadním krokem pro budoucnost Spojených států,“ míní Tomáš Pojar, prorektor pro zahraniční vztahy VŠ CEVRO Institut.

„Respektive přijetí klimatického paktu zásadní bude, ale ještě uvidíme, jak moc se to skutečně vetkne do americké politiky. Trump od paktu odstoupil, ale Amerika za doby jeho vlády velmi silně zezelenala. Když se podíváme za čtyři roky na vládu Bidena, možná uvidíme, že ten zlom nebude až tak moc dramatický,“ dodává bývalý diplomat na Plusu.

Čtěte také

Zatím Joe Biden neřekl, jaké budou jeho kroky směrem k Íránu. Podle Pojara je pravděpodobné, že se bude snažit obnovit jadernou dohodu, od které Trump odstoupil.

„Je otázkou, jestli to bude možné. A nebude to velmi pravděpodobně za těch samých podmínek jako v roce 2015. Svět se za tu dobu změnil. Změnil se i Írán a Spojené státy. Celý Blízký východ se trochu někam jinam posunul,“ naznačuje.

Dohoda s Íránem má ale v tuto chvíli šanci být lepší než předešlá.

„Joe Biden má velmi dobrou vyjednávací pozici, protože Írán na tom není dobře ekonomicky, ani vnitropoliticky a ani s ohledem na region, kde je v zásadě v danou chvíli v defenzivě. V tuto chvíli je tak možné s Íránem vyjednávat daleko lépe z pozice síly. A tomu Írán rozumí. Je ale otázkou, nakolik američtí vyjednavači budou chtít takovým způsobem vyjednávat,“ míní.

Čína chce vládnout a má vůli to dělat

Směrem k Číně by měl být podle Pojara nový americký prezident ostražitý zejména v oblasti technologií.

„Nedávat Číně do ruky všechny páky současného světa, o což se Donald Trump správně snažil. Pochopil, že boj s Huawei zdaleka není jen o špionáži nebo bezpečnosti, ale o technologické vyspělosti. Pokud si chce západní svět udržet své pozice a pokud chce být Amerika lídrem světa nebo jedním z hlavních pólů, musí mít technologickou vyspělost. Biden by na to měl myslet s ohledem na jakékoliv dohody s Čínou,“ uvažuje.

Čtěte také

Připomíná, že celý svět včetně Ameriky je v tuto chvíli v určitých ohledech závislý na čínských technologiích.

„To samozřejmě není dobře a může se to vymstít. Je v zájmu sebezáchovy západního světa, aby tuto křivku dále neprodlužoval a naopak aby nárůst té závislosti omezil,“ naznačuje.

Řešení vidí v pobídkách domácích firem. „Aby byly konkurenceschopné, aby se vyrábělo na domácím území, případně aby firmy ze spřátelených zemí vyráběly na vlastním území. To se dá udělat. V politice pobídek, danění investic a bezpečnostních parametrů můžete udělat ledacos. Problém je, že současný západní svět je velmi byrokratický, velmi složitý. Udělat nějaký jednoduchý zákon prakticky není možné,“ konstatuje.

Čína jako taková má skutečně vůli být lídrem světa, což v Americe zase tak moc nevidíme a v Evropě už vůbec ne.
Tomáš Pojar

Další problém vidí v tom, že Čína na rozdíl od západních zemí chce vládnout a má vůli to dělat.

„S nástupem současného prezidenta asertivita nebo agresivita Číny ve světě nepochybně vzrostla. Čína jako taková má skutečně vůli být lídrem světa, což v Americe zase tak moc nevidíme a v Evropě už vůbec ne,“ naznačuje.

Evropa nemá globální ambice

Pojar připomíná, že Čína v současné době pomocí vakcín proniká do různých zemí, které si pak často zavazuje.

„To je něco, co bychom měli brát vážně, ale zároveň to je něco, co my nedokážeme. Neříkám, že bychom se měli takovým způsobem chovat, ale přinejmenším bychom to měli vnímat, že takto se chová někdo jiný,“ upozorňuje.

Čtěte také

To, že se k příjemcům čínských vakcín přihlásilo i Maďarsko, je podle něj výsledek nedostatečné akceschopnosti Evropy.

„Za sebe ale mohu říct, že nemám nic proti tomu, aby se Maďarsko naočkovalo čínskou vakcínou. O to více vakcín Pfizeru nebo Moderny přijde do Česka. Uvidíme, kolik Maďarů bude chtít dostat čínskou vakcínu. Maďarsko se přihlásilo i ke Sputniku, a pokud vím, také se tam touto ruskou látkou nevakcinuje. Zároveň nevím, že by Maďaři za to něco slíbili. Myslím spíš, že je to taková maďarská hra vůči vlastnímu obyvatelstvu i vůči zbytku Evropy,“ míní.

Evropská unie má ambice soustředit se sama na sebe. Na to, aby mohla mít globální ambice, totiž nemá. Ani mít nemůže.
Tomáš Pojar

Připouští, že Evropská unie mohla objednat více vakcín. „Ve skutečnosti všichni mohli dělat více a mohli být trošku odvážnější. My jsme hlavně asi hlídali to, aby to nebylo přes nějakou určitou cenu a nezakalkulovali jsme tam to, že se někdy risk vyplatí. A obecně Evropa, včetně nás, nedokáže riskovat. Potom nedokážeme být první ani na cílové pásce,“ dodává.

Čtěte také

Podle Pojara Evropa celkově nemá ambice být výrazným vůdcem ve světě.

„Má ambice soustředit se sama na sebe. Případně něco dělat v blízkém příhraničí Evropské unie. Na to, aby mohla mít globální ambice, totiž nemá. Ani mít nemůže, protože nemá žádné vojenské schopnosti, nebo velmi omezené. Má ekonomické schopnosti, které ale nedokáže dost často používat. Neměli bychom tedy naříkat nad tím, že je Evropská unie brána málo vážně v zahraničí, když ve skutečnosti brána vážně být nechce,“ zamýšlí se Tomáš Pojar.

Celou Osobnost Plus si můžete poslechnout ze záznamu.

Související