Babiš se zdá být nervózní z nových koalic, z části ČSSD je cítit poraženectví, hodnotí reportérka

6. leden 2021
Souvislosti Plus

Zatímco poslední sněmovní volby měly poměrně jasného favorita – hnutí ANO –, tentokrát to tak deset měsíců před hlasováním není. A to především kvůli snaze opozičních stran zformovat volební koalice. „Budu s napětím sledovat to, jestli obě koalice skutečně vzniknou. Jestli to jednotlivé strany dokážou dotáhnout do konce a jestli zvládnou domluvit si v podstatě tu nejcitlivější věc – personální obsazení kandidátních listin,“ očekává reportérka Seznam Zpráv Marie Bastlová.

Termín sněmovních voleb už prezident Miloš Zeman vyhlásil na letošní říjen.

Čtěte také

„Sněmovní volby, které nás čekají, jsou volbami prvního řádu – jsou to nejdůležitější, nejpodstatnější volby, které v České republice máme,“ připomíná Bastlová.

„Bude také zajímavé sledovat, jak budou jednotlivé koalice postupovat – jestli vydrží spolu, nebo ne. Narážím hlavně na ODS, TOP 09 a KDU–ČSL, tyto strany už řekly, že si vyhrazují právo na samostatný postup v dění po volbách,“ dodává s tím, že druhou koalici mají vytvořit Piráti a hnutí STAN.

Levice nad propastí

Klíčové volby čekají i na tradiční levicové strany české politické mapy – Českou stranu sociálně demokratickou a Komunistickou stranu Čech a Moravy. Na rozdíl od pravice, která chce usilovat o vládní křesla, ale oběma stranám půjde spíše o to, zda vůbec překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

Čtěte také

„Podle aktuálních preferencí už to vypadá, že se komunisté skutečně pohybují spíše pod tou hranicí. I v krajských volbách jsme viděli, že totálně pohořeli. Sice se chystají obměnit svoje vedení, ale je otázka, jestli nějaká taková obměna může komunisty zachránit. Já o tom spíše pochybuji,“ přiznává Zdeňka Trachtová, reportérka Českého rozhlasu.

Podobný výsledek přitom hrozí i aktuálně vládní sociální demokracii.

„Řada průzkumů ukazuje sociálním demokratům výsledek výrazně pod pěti procenty. Navíc, když se podívám na výsledky ČSSD z několika posledních voleb, tak oni už několikrát pod pěti procenty byli – nedostali se do Evropského parlamentu, velmi špatný výsledek měli v krajských volbách. Navíc poměrně krátce před volbami sociálním demokratům nezbývá prostor na to, aby vytvářeli nějaké předvolební koalice,“ popisuje situaci ČSSD Bastlová.

Čtěte také

„Jakási předvolební nervozita je cítit. Sociální demokracie se stále razantněji vymezuje proti svému koaličnímu partnerovi, hnutí ANO. KSČM přitvrdila v postupu vůči vládě. A zdá se, že i premiér Andrej Babiš (ANO) blížící se volby evidentně vnímá a že je trochu nervózní ze vznikajících koalic,“ hodnotí atmosféru ve sněmovně Trachtová a dodává:

„Když se s řadou sociálních demokratů bavím ve sněmovně, tak opravdu z mnoha z nich je cítit velké poraženectví. Chodí tam mnozí poslanci, kteří takzvaně mimo záznam u kávy hovoří o tom, že se těší, až ze sněmovny odejdou, protože sociální demokracie nemá sílu prosazovat své návrhy.“

Rozpočet? Velká neznámá

Tématem voleb se možná stane také státní rozpočet, především jeho příjmová stránka. Ostatně právě hlasování o daňovém balíčku znamenalo první zkoušku nově vznikající koalice ODS, TOP 09 a lidovců, když občanští demokraté na rozdíl od svých kolegů hlasovali pro snížení daní s tím, že domácnostem tak zbude více peněz v peněžence.

Čtěte také

„Část daňového balíčku se opravdu přeleje do spotřeby českých domácností. Většina lidí, kteří mají podprůměrný příjem, opravdu dodatečné čisté příjmy spotřebuje. Ale je tady velká část populace a velký objem peněz, který nepůjde do spotřeby, ale do úspor a investic,“ varuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Část investic i spotřeby přitom půjde mimo republiku. „To znamená, že každá koruna toho schodku podle našich odhadů přidá do ekonomiky třicet až čtyřicet haléřů. A to je to, proč také tuto daňovou reformu kritizuji a považuji ji minimálně za velmi špatně načasovanou,“ neskrývá své rozhořčení.

Když sečteme vydaný dluh a ten takzvaně skrytý – dálnice, školství, zdravotnictví –, tak celkový dluh překračuje i dluh Německa.
Helena Horská

Podporovatelé návrhu poukazují mimo jiné na to, že česká ekonomika si může podobný výpadek příjmů dovolit s ohledem na relativně nízký veřejný dluh v porovnání s průměrem v Evropské unii. S tím ale Horská zásadně nesouhlasí:

„Tato i předchozí vlády dluží ekonomice daleko víc – máme tady nedokončené dálnice, máme nedokončené vysokorychlostní tratě, dlužíme strašně moc učitelům, školství i zdravotnictví. To jsou peníze, které v té ekonomice chybí. Když sečteme ten vydaný dluh a tento takzvaně skrytý, tak celkový dluh dle mého odhadu překračuje i dluh Německa.“

Čtěte také

Sama se přitom obává, že schodek státního rozpočtu může být vzhledem k volbám ještě vyšší.

„Tím, jak vypadnou daňové příjmy, a vláda by uvažovala o dalších pobídkách či ‚finančních koblihách‘ pro své voliče, tak by ohrožovala dlouhodobou stability veřejných rozpočtů a zadlužovala by tuto zemi. Ve finále, upřímně řečeno, počítám s tím, že naopak daně opět půjdou nahoru – budeme nejenom platit vyšší daně z příjmů, ale možná taky bude vyšší sazba daně z právnických osob, dojde i ke zvýšení DPH nebo k zavedení takzvaných ekologických daní. Pak možná budeme smutně vzpomínat na rok 2021, kdy jsme si užívali, a budeme po zbytek našeho aktivního pracovního života tyto dluhy platit,“ říká ekonomka Horská.

Obávám se, že mohou přijít další objemné a finančně nákladné dárky pro voliče.
Marie Bastlová

Hosty byly:
Jana Klímová, zástupkyně šéfredaktora Hospodářských novin
Marie Bastlová, redaktorka serveru Seznam Zprávy
Zdeňka Trachtová, parlamentní zpravodajka Českého rozhlasu
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Podobně to vidí i Marie Bastlová ze serveru Seznam Zprávy: „Podle toho, co jsme viděli, se obávám toho, že mohou přijít další objemné a finančně nákladné dárky pro voliče.“

V souvislosti s tím pak připomíná především rozesílání jednorázových roušek a respirátorů seniorům nebo plošnou pětitisícovou předvánoční dávku pro všechny lidi v důchodu přislíbenou před krajskými volbami.

Poslechněte si celou debatu Petra Dudka a jeho hostů. Probrali také chystaný volební sjezd hnutí ANO, přípravu důchodové reformy nebo chystané vypsání tendru na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech. 

autoři: Petr Dudek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související