Petr Hartman: Jak koronavirus obsadil v roce 2020 Andreje Babiše do role nemehla

27. prosinec 2020

„Často slyšíte v médiích, že se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy, že všechny plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Nebojte se, nemáme se čeho bát, čeká nás skvělé období,“ prohlásil v novoročním projevu premiér Andrej Babiš.

Skvělé období vydrželo jen čtvrt roku. Potom začal úřadovat koronavirus. Ještě na konci léta to vypadalo na to, že alespoň pro Andreje Babiše a hnutí ANO skvělé časy neskončily. Česká republika nebyla první vlnou koronavirové nákazy zdaleka tak negativně zasažena jako jiné státy. Úmrtnost spjatá s touto epidemií byla relativně nízká. Nehledě na některá chaotická rozhodnutí vlády a na nutnost všelidové improvizace mohl premiér tvrdit, že jsme „best in covid“. Nejrůznější statistiky mu dávaly za pravdu.

Čtěte také

Nebylo tudíž divu, že hnutí ANO nadále dominovalo tuzemské politické scéně a že se zdálo, že ani rok 2020 na tom nic zásadního nezmění. Přesto částečně změnil. Na konci srpna byl totiž Andrej Babiš v šoku. Alespoň to sám sdělil veřejnosti. Konkrétně z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Zpřísnění opatření týkající se například nošení roušek tehdy odporovalo premiérově selskému rozumu a hlava mu to nebrala, jak sám přiznal. Výsledkem bylo zmírnění odborníky navržených nařízení. Nákaza koronavirem se masivně začala šířit populací a vymkla se kontrole. Česká republika byla opět „best in covid“. Tentokrát ale v negativním slova smyslu.

Ublížený premiér

Čtěte také

Andrej Babiš se stáhnul do pozadí. Tiskových konferencí se účastnil minimálně. Směrem k veřejnosti se snažil většinou oznamovat pozitivní zprávy nebo rozdávat nejrůznější sliby. Zdaleka ne všechny splnil. V časech prosperity by se nad tím nikdo asi příliš nepozastavil. V době poznamenané koronavirovou epidemií mělo a má takovéto neplnění slibů negativní dopad na životy mnoha lidí. Kritiku padající na jeho hlavu Andrej Babiš považuje za nespravedlivou. Snaží se vytvořit dojem spiknutí proti němu.

Staví se do role člověka, kterému je ubližováno. Hraje ji svědomitě, ale není v ní tolik přesvědčivý. Kazí si to snahou o všem rozhodovat a všechno mít pod kontrolou. Pro jednotlivosti mu tak unikají podstatné věci a zemi neřídí ani jako politicky zdatný premiér, ani jako schopný krizový manažer.

Nespokojenost roste

O tom, že to začíná vadit čím dál tím více lidem, se mohl poprvé přesvědčit v podzimních krajských a senátních volbách. V těch druhých podle očekávání hnutí ANO drtivě propadlo. V těch prvních sice zvítězilo, ale ne tak přesvědčivě, jak by potřebovalo. Proto povolební vyjednávání dotáhlo k úspěšnému konci pouze ve třech krajích, kde má hejtmany. Andrej Babiš i v letošním roce systematicky pracoval na snižování koaličního potenciálu hnutí ANO. Když se k tomu přidá setrvalé balancování sociálních demokratů a komunistů na pětiprocentní hranici, jejíž zdolání je nutné pro vstup do sněmovny, nejeví se budoucnost hnutí ANO a tím i Andreje Babiše na konci roku 2020 příliš růžově.

Nedá se s jistou tvrdit, že je čeká skvělé období. Tím spíš, když se opozice probrala z letargie a začala se sjednocovat do bloků, které by příští rok na podzim ve sněmovních volbách mohly zvítězit. Co bylo letos v lednu jen těžko představitelné, získává v prosinci mnohem reálnější obrysy, byť hnutí ANO i nadále má u voličů největší podporu podle průzkumů veřejného mínění. Ta však pomalu začíná slábnout.

Napomáhá tomu i chování Andreje Babiše. Ten se opakovaně snaží dostát heslu, které tak rád používal při nástupu k moci. Tedy, že jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla. Schopný národ by si to neměl dlouho nechat líbit. Až do podzimního nástupu další vlny koronavirové epidemie to vypadalo na to, že to větší části veřejnosti nevadí. Jinak by těžko mohla přihlížet tomu, jak zemi řídí člověk s nevyřešeným konfliktem zájmů, trvajícím trestním stíháním a problémem se spoluprací s komunistickou Státní bezpečností.

Petr Hartman, komentátor a pamětník listopadu 1989 v Československém rozhlase

Na začátku letošního roku se zdálo, že to mohou být věci, které letos nejvíce ohrozí úspěšnou budoucnost Andreje Babiše v české politice. Jak se v následujících měsících ukázalo, zářnou budoucnost šéfa hnutí ANO začíná hatit konfrontace jeho marketinkového pojetí politiky s koronavirovou nákazou. Při ní hezká slova a sliby nemohou porazit nepřítele, který občany ohrožuje na životě a může je připravit o živobytí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.