Petr Holec: Hamáčkovy vzpoury ČSSD nespasí

22. listopad 2020

Po debaklu v krajských volbách ČSSD vsadila na „vzpouru“ proti ANO, svému silnějšímu koaličnímu partnerovi. Její šéf Jan Hamáček začal podzimní návrat koronaviru stále více házet na premiéra Andreje Babiše a poté proti němu vyrazil i s daněmi.

ČSSD sice ANO nejdřív odklepla snížení daně z příjmu na 15 procent, pak ale otočila a přišla s 19 procenty. A nakonec prohrála, jak bývá jejím zvykem.

Čtěte také

Někteří komentátoři to označili jako klíčovou bitvu, kterou Hamáček s Babišem bojuje. Pravda spíš je, že bylo dobojováno dávno před ní. Výprask v nedávných krajských volbách je totiž pro ČSSD už čtvrtým v řadě, předtím to podobně schytala i v posledních sněmovních, komunálních a evropských volbách, kdy dokonce vypadla ze zastupitelstev některých měst včetně Prahy i z Evropského parlamentu. Voliče ovšem strana setrvale ztrácí už od sněmovních voleb v roce 2013, tedy dlouhých sedm let.

Hamáčkovi sice dopřála patnáct minut slávy jarní vlna koronaviru, kdy se navlékl do své červené mikiny, jenže její kouzlo se nikdy nepřeneslo na ČSSD. Spíš naopak. Zatímco se Hamáček i dál těší slušné důvěře lidí, jeho strana dál padá, jak nyní potvrdily i dva poslední průzkumy. Volební model Kantaru pro Českou televizi ČSSD přisoudil tři procenta, tedy ještě o procento méně než předchozí měsíc. A listopadový průzkum Phoenixu pro CNN Prima News straně naměřil volební potenciál 6,2 procenta a volební preference 5,1 procenta.

Strukturální deficit

Lékaři by nejspíš řekli, že se ČSSD nachází ve stavu bdělého kómatu. U strany tak dochází k opačnému jevu než u koaličního ANO: jeho šéf Babiš sice u veřejnosti oslabil, samotné hnutí ale nyní mírně posílilo. V horší situaci je samozřejmě ČSSD; partajní lídry můžete dočasně upozadit nebo i vyměnit, celou stranu ale nikdy nevyměníte. A když v řadě prohrává všechny volby a setrvale jí padají i volební preference a potenciál, zatímco jejímu lídrovi lidé slušně věří, pak má fakt vážný problém.

Čtěte také

A ten určitě nevyřeší nějaké daňové nuance. ČSSD se podle všeho stává pro voliče zbytečnou podobně jako komunisté – jejich čísla ji víceméně kopírují. Obě tyto strany navíc pojí i velmi podobný profil jejich voličského jádra: tvoří ho lidé nad 60 let z malých měst nebo venkova a ti nacházející se v tíživé socioekonomické situaci. Voliče navíc ČSSD nebere jen ANO, ale i další „neideologické“ strany jako Piráti či SPD.

Strukturální deficit, říká se podobnému problému u státního rozpočtu. Na rozdíl od politické strany jen nejde o deficit voličů, ale peněz. Principiálně to ale znamená to samé: nejste prostě schopní zvrátit dlouhodobé negativní trendy, kterým nikdy neutečete. ČSSD čeká zjara volební sjezd a po podzimním volebním debaklu není jasné, jestli bude kandidovat Hamáček.

Je pravda, že účet za jeho předsednictví i vládní angažmá s ANO je jasně deficitní. Pokud ale ani celkem populární šéf nezastaví volný pád své strany, pak není problém v něm, ale ve straně. To ale měli v Lidovém domě pochopit už dávno.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio