Petr Holec: Spolu proti sobě. Opozice dala Babišovi štědrého ježíška

3. leden 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal štědrého ježíška. Těsně před Vánoci mu sněmovnou prošel státní rozpočet i prodloužení nouzového stavu, obojí díky polovládním komunistům.

A od opozice pro změnu dostal definitivní schválení zrušení superhrubé mzdy i snížení daně z příjmu pro drtivou většinu zaměstnanců na 15 procent.

Čtěte také

Ironie je, že ve stejnou dobu se opozice začala proti šéfovi ANO spojovat do příštích sněmovních voleb. Je to jen pár dnů, co si volební trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců začala říkat Jdeme do toho SPOLU, zatímco se Piráti dávají dohromady s hnutím STAN.

Hned první test daňovým ohněm ale postavil opozici proti sobě. A nejen ji. Babišovi se jeho daňovým balíčkem dokonce podařilo štípnout i jednotlivé opoziční strany, které nakonec hlasovaly pro i proti němu.

Jestli takhle vypadá slibovaná volební jednota, co chce pětice opozičních stran dělat po volbách, kdy jsou si souzené spolu vládnout, jestli chtějí porazit ANO? Když Babiš poslal do sněmovny svůj daňový balíček poprvé, daly mu své hlasy jen SPD a ODS. Ta prostě proto, že téměř stejný návrh zákona už před tím poslala do sněmovny sama, takže její šéf Petr Fiala najednou mluvil úplně stejně jako Babiš. V politice odjakživa klíčové daně tak ODS místo s lidovci a TOP 09 spojily s ANO, úhlavním nepřítelem trojkoalice.

Daně pořád určují rozpočet

Aspoň ji ale nakonec neštíply tak jako TOP 09 a lidovce. Senátem, parlamentní „antibabišovskou“ baštou, totiž Babišova daňová reforma nakonec prošla i díky hlasům od lidovců a STAN, jejichž někteří senátoři se připojili k ODS.

Čtěte také

A proti úplně nebyla ani TOP 09, ta se pro jistotu jen zdržela hlasování. Předtím totiž její senátní klub držel „basu“ s trojkoaliční ODS a lidovci, kteří nakonec taky našli cestu k patnácti procentům.

A mimochodem: právě senátoři STAN vyhodili z daňového balíku v rámci koaliční spolupráce s Piráty pirátský návrh na zdanění prodeje akcií nad 20 milionů korun.  

„Tento návrh je ryze populistický, je zoufale nekompetentní, neodpovědný, a proto nesmírně nebezpečný,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, když se teď Babišův daňový balík vrátil do sněmovny a poslanci TOP 09 znovu hlasovali proti.

Čtěte také

Politika už možná není pravolevá, daně ale pořád určují podobu státního rozpočtu i klíčové státní výdaje. Jak si tedy mají voliči vysvětlit, když stejný daňový balík chválí Fiala, potenciální volební lídr a kandidát na premiéra trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců?

A zvlášť, když ve sněmovně nakonec pro Babišovu daňovou reformu kromě ANO, SPD a ODS hlasovali i Marian Jurečka a Marek Výborný, tedy současný a předchozí šéf KDU-ČSL.

Trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců si hezky česky říká Spolu. Ještě než ale spolu došla aspoň k volbám, tak už kvůli daním vyrazila proti sobě. A stejně tak i Piráti a STAN.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio