30 případů majora Zemana? Dobré filmové řemeslo se bohužel dostalo do vleku lží, připomíná historik Michal Stehlík

1. květen 2024

Domácí nepřátelé podporoval, podle tehdejšího našeho totalitního vedení státu, hlavně ten zlý imperialistický Západ. Ve stejném duchu postupovali i tvůrci politického seriálu 30 případů majora Zemana. „Nic v seriálu ale není samoúčelné,“ zdůrazňuje historik Michal Stehlík ve speciální sérii pořadu Jak to bylo doopravdy. 

První díly, které byly zasazeny do poválečného období se vyrovnávaly s dozvuky války. „Jsou tam werwolfové (němečtí záškodníci), Němci a kolaboranti s hlavní linkou: německé nepřátelství k budoucímu socialistickému státu,“ dodává.

Účinkuje: historik Michal Stehlík
Hrají: Pavel Soukup, Aleš Procházka a Igor Bareš
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 11. 9. 2023
Natočeno: repríza

Podobné vyznění má epizoda Rubínové kříže, kde jsou hlavními nepřáteli majora Zemana banderovci a on sám je hrdinou, kterému se v přestrojení podaří dostat až do jejich centra.

„Ukrajinská povstalecká armáda, tedy tzv. banderovci chtěli přejít přes Československo do Bavorska. Komunisté proti nim nasadili obrovské množství bezpečnostních sil – a také to využili ke své propagandě. A klíčové sdělení divákům? Banderovci chtěli na Západ proto, že jim tam pomůžou,“ vysvětluje historik Stehlík.   

Čtěte také

Několik seriálových epizod je spojeno s obrazem nepřítele v podání Pavla Bláhy (hraje Radoslav Brzobohatý). „Bláha se objevuje už v dílech před únorem 1948, a to jako četník policejní služebny. Byl to pragmatik, který se neštítil tvrdých praktik. To se Zemanovi, majorovi a estébákovi, ale nelíbí, protože Bláha jde na ruku buržoazním živlům. Nepochopí tu skvělou budoucnost a nakonec se mu na ten Západ i podaří utéct,“ říká Stehlík.

Z reálného hrdiny rázem antihrdina

Dalším z paradoxů seriálu je, že předlohou pro postavu Bláhy byl hrdina druhého i třetího odboje, který válku prožil v Londýně jako šifrant exilového ministerstva obrany. Jmenoval se Václav Knotek. Opravdu se mu podařilo utéct i s manželkou a čtyřmi malými dětmi na Západ, vrátil se do Československa jako agent a pak ho estébáci zavraždili.

„Jako obvykle se v majoru Zemanovi daří role obrátit a z antihrdinů udělat hrdiny a naopak,“ říká historik.

Čtěte také

„Bláhový“ Pavel Bláha se v epizodě Loď do Hamburku dostal do Československa, v epizodě Křížová cesta pak do úkrytu v klášteře. V dalším díle, kdy se mu nedaří, je pronásledován a dokonce absolvuje i plastickou operaci, se pak ukáže, kdo mu pomáhá.

„Jsou to takzvaní bývalí lidé – řečeno komunistickým slovníkem. Tedy ti, kteří přišli o majetek a jde jim jen o návrat kapitalismu do Československa. Pak to byli i lidé nějak závislí a nemocní, prostě lidé na okraji, kteří jsou v obrovském protikladu proti těm dobrým a slušným,“ připomíná Stehlík.

Je třeba dodat, že právě pro ně má být major Zeman vzorem a neporazitelným hrdinou. A přesto za i on tvrdě zaplatí – to v epizodě zobrazující rok 1957 Konec velké šance.

„Bláhovi se průběžně nic nedaří, neplní žádné zpravodajské úkoly a je naivní ve svém přesvědčení, že by mohl porazit pracující lid. Chce se tak dostat na Západ, chystá se zastřelit Zemana, ale místo toho zastřelí jeho manželku.“ Koncovku ale drží v rukou opět Jan Zeman, který naopak zastřelí Bláhu.  

Bílé linky

Mezinárodní vztahy, ve kterých se proměnily metody boje mezi Západem a Východem a nastupující liberalizační tendence v Československu spojené s nadějemi v postupné reformy, ty zas byly odstrašujícím způsobem popsány v epizodě Bílé linky.

Čtěte také

„To, aby se ukázalo, že otevírání hranic bylo velké nebezpečí, protože lidé na Západě se mohli potkat se spolupracovníky západních zpravodajských služeb. Ostatně, celá infiltrace ze Západu byla pro nás přece nebezpečná,“ říká Stehlík. „Vyznění měl být jasný vzkaz: My vás přece chráníme, takže je dobře, že jsme ty hranice zavřely.“  

Prostřednictvím seriálu se diváci dostali i na Kubu. Proto, aby porozuměli, že „boj za socialismus se vede i ve třetích zemích a je třeba ukázat, kde všude se snaží ten zlotřilý Západ prosadit. Pak i to, jak jsem jim i my schopni pomoci“.

Na otázku pořadu, jestli byl ve 30 případech majora Zemana hlavním a úhlavním nepřítelem Západ, historik Michal Stehlík odpovídá: „Rozhodně byl jedním z velkých nepřátel. Nesmíme zapomínat, že před sebou nemáme klasické umělecké dílo. Umění a dobré umělecké řemeslo se tady dostává do područí lži“.

Poslechněte si celý nový díl seriálu Měsíc s majorem Zemanem, moderuje Ivana Chmel Denčevová.

Spustit audio

Související