Zdravý pohyb, zdravý dech

23. listopad 2010

Tělesná výchova v životě i výuce. Člověk a tabák. Drogy ve vzorku moči. Poruchy paměti.

Na zdravotní stav člověka má velký vliv pohybová aktivita. Nedostatek pohybu škodí, jednostranné přetěžování také škodí. Zlatou střední cestou, neboli problematikou zdravotní tělesné výchovy, vás dnes provede doc. Libuše Skokanová.

V dalším příspěvku MUDr. Jiří Votruba představí proměny v nemocech způsobených kouřením i pokroky v léčbě závislosti na tabáku.

Návykovými látkami se bude zabývat i pokračování seriálu o klinické biochemii. Možnosti vyšetření drog z kapky moči popíše MUDr. Jana Granátová.

Kdy je zapomínání ještě neškodné, a kdy už jde o chorobnou poruchu paměti? Nejen na tuto otázku odpoví doc. Iva Holmerová.

Tradiční rubrika světových aktualit dnes uvádí výzkumy z oblasti psychických příčin sebepoškozování a cévního zásobení nádorů.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.