Zdeněk Lukeš: Praha nedokáže říct, že chce moderní architekturu, ani vypsat mezinárodní soutěž

17. březen 2015

Praha je ve srovnání s menšími městy architektonicky zaostalá a chybí jí moderní stavby. Lidové noviny se pozastavují nad tím, že v naší metropoli za posledních 20 let nevznikla jediná významná stavba, která by byla turistickým lákadlem.

Praha nemá co nabídnout, tvrdí historik architektury Zdeněk Lukeš:

„Jeďte se podívat třeba do Amsterdamu. Tam se jen během posledních 10 let postavilo asi 10 velkých staveb, které zainvestoval stát nebo město, většinou pro kulturní účely. Vesměs je to nesmírně zajímavá, až bych řekl vzrušující architektura. To v Praze od dokončení Tančícího domu prostě nemáme.“

Například v Karlíně nebo Holešovicích vzniká několik moderních budov. Podle Lukeše jde o rekonkverze starých továrních areálů po povodních, ale také o kancelářské budovy. Některé jsou prý zajímavé.

Praze ovšem chybí veřejné stavby typu knihovny nebo velkého koncertního sálu. Proč zatím zůstává jen u slov?

„Zaprvé město nedokáže jednoznačně říct, že takové stavby chce a potřebuje. Zadruhé není schopno vypsat mezinárodní soutěž a pokud už to jednou udělalo v případě Národní knihovny, tak víme, jak to dopadlo. Další důvod: nedokáže pozvat významné světové architekty. Na druhou stranu musím také ale říct, že ani naši nejlepší architekti se nejsou schopni prosadit v zahraničí,“ odpovídá historik architektury.

Jak dodává, v metropoli je určitě potřeba postavit něco zajímavého, nového a možná trochu provokativního. Pražané jsou ovšem konzervativní, a proto nové stavby není jednoduché prosadit, myslí si Zdeněk Lukeš.

autoři: mvo , bum
Spustit audio