Zákon o půdě napravil alespoň část majetkových a sociálních křivd způsobených komunisty

15. listopad 2021

Mezi nápravy křivd spáchaných komunistickým režimem spadalo také navracení půdy původním vlastníkům. Důležitou právní normou pro tyto restituce byl zákon o půdě z 21. května 1991, a to s účinností od 24. června, kdy přijalo Federální shromáždění ČSFR zákon 229/1991 nazývaný Zákon o půdě. 

Čtěte také

Šlo o jeden z restitučních zákonů, jehož záměrem bylo podle preambule:

„Zmírnit následky některých majetkových křivd, k nimž došlo vůči vlastníkům zemědělského a lesního majetku v období let 1948 až 1989, dosáhnout zlepšení péče o zemědělskou a lesní půdu obnovením původních vlastnických vztahů k půdě a upravit vlastnické vztahy k půdě v souladu se zájmy hospodářského rozvoje venkova i v souladu s požadavky na tvorbu krajiny a životního prostředí“.

Následky nucené kolektivizace a likvidace kdysi početného selského stavu – agrárníci vyhráli většinu prvorepublikových parlamentních voleb – byly zmírněny opravdu pouze částečně. Zákon o půdě však přispěl nejenom k nápravě alespoň části majetkových a sociálních křivd, ale také k rehabilitaci a obnovení vrstvy soukromě hospodařících rolníků.  

Poslechněte si celý díl v audiozáznamu. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.