Vypravěčka příběhů Dita Skálová. Kdo neprožil koncentrák, nepochopí

27. leden 2023

Od malička si ráda vymýšlela příběhy… a přeháněla. Po dvaceti letech bude příběh základem její rozhlasové práce v podobě řady dokumentů a oblíbených cyklů „Sedmilháři“. Málokterý z rozhlasových kolegů však věděl, že nejsilnějším příběhem je ten její vlastní. Přišla o rodiče, prarodiče, o manžela. Patří ke generaci, kterou naplno postihla válka, a o to hůř, že byla Židovka.

Už v roce 1940 poslali nacisté jejího muže Jiřího Steina do koncentračního tábora v Terezíně a brzy ho tam následovala i Dita s celou rodinou. Pak byli odvezeni do dalších koncentračních táborů, které už byly takzvaně „vyhlazovací“.

Čtěte také

Nacisté Ditě Skálové zabili 39 příbuzných. Ze široké rodiny, přežili jen dva – ona a její bratranec. Zachránila si život jen shodou několika náhod, když se jí podařilo utéct z pochodu smrti. Ale o tom mnoho let nikomu nevyprávěla. Soustředila se ve své rozhlasové práci na příběhy jiných lidí.

Mlčení o nejstrašnějším období svého života byl jedním ze způsobů, jak se vyrovnat s tím, co se stalo. Říká se tomu: syndrom koncentračního tábora a jde o psychické poruchy, které vznikly na základě dlouhodobých útrap. „Přiznám se, že jsem po válce ani nemohla žít u své tety a strýce“ (legendární rozhlasový reportér Josef Laufer) – prozradila Dita Skálová.

Tak s tím mikrofonem přijeď

„Když jsem po válce přišla do jejich bytu, bylo tam všechno tak, jako dřív. Všechny ty obrázky, sošky, ozdobné dečky, ale mně to bylo protivný, protože tam se zastavil čas, zatímco mně se úplně zhroutil svět. Teta se strýcem na mne byli moc hodní, ale já od nich musela odejít a začít žít sama. Dlouho jsem měla problém stýkat se s lidmi, kteří v koncentráku nebyli. Ten, kdo to neprožil, nepochopí. I to byl jeden z důvodů, proč jsme se vzali s Milanem Jarišem (český publicista, dramatik, scénárista 1913 – 1986). Prožili jsme koncentrační tábor oba,“ dodala.

Čtěte také

Dlouhodobé mlčení o svém životě je patrně také důvod, proč pod jménem Dita Skálová najdete na internetu jen toto: rozená Edita Picková, česká publicistka. Narozena 14. května 1920 v Červeném Kostelci, zemřela 18. ledna 1999 v Příbrami. Bylo velmi pravděpodobné, že Dita Skálová, skvělá vypravěčka, nikdy nebude vyprávět ten nejsilnější příběh, svůj vlastní.

Prolomit mlčení se léta pokoušel její bývalý rozhlasový kolega Vlado Príkazský. Znali se nejen z rádia, ale stýkali se i v čase, kdy oba museli v normalizačním čase z rozhlasu odejít. Mnohokrát ji žádal, aby podala svědectví o tom, co prožila. Odmítala.

Až jednou náhle řekla: „Tak s tím mikrofonem přijeď.“ Bylo to v roce 1993. Přiznala, že dlouho přemýšlela, jak ten příběh vyprávět. Co je ještě snesitelné (pro ni i pro posluchače) a co zamlčet. V každém případě je to jedno z nejsilnějších svědectví, které byly na toto téma natočeny. Vybrané části jejího vyprávění uvádíme v Archivu plus s názvem: Vypravěčka příběhů – Dita Skálová.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio

Související