Vítězství a prohry Edvarda Beneše

21. únor 2023

Nejbližší spolupracovník T. G. Masaryka a dlouholetý ministr zahraničí Edvard Beneš byl československým prezidentem zvolen v prosinci 1935 a pak v červnu 1946. V říjnu 1938 sice abdikoval, v roce 1940 ale vznikla exilová vláda a vše od září 1938 bylo prohlášeno za neplatné. V pořadu hovoří historička Věra Olivová, politolog Bohumil Doležal a rozhlasový historik Radek Žitný.

Beneš tak nepřestal být prezidentem a v roce 1942 byl ve funkci potvrzen, protože podle Ústavy zůstával ve funkci do doby, než byla zvolena nová hlava státu.

Jako vůdčí představitel československého zahraničního odboje se zasloužil i o to, že byla exilová vláda ve Velké Británii oficiálně uznána.

Čtěte také

Beneš jako prezident je dodnes hodnocen rozporuplně: kvůli roku 1938, pro poválečné dekrety nebo pro roli v únoru 1948. Po komunistickém převratu totiž opět abdikoval (7. června 1948).

Poslechněte si dvoudílné dokumentární pásmo Vítězství a prohry Edvarda Beneše z roku 2012, které natočil Pavel Hlavatý.

Přiblížíme složitou cestu Edvarda Beneše dobou nástupu totalitních ideologií a vydáme se po jeho stopách od 1. světové války po počátek války studené. Dozvíte se, jak politicky myslel i výsledky jeho práce. Nabídneme také zvukové dokumenty z archivu Českého rozhlasu, další dobové dokumenty, vzpomínky současníků i reflexe odborníků.

První část najdete na webu jen do 14. března; druhou pak do 21. března 2023.

autoři: Pavel Hlavatý , David Hertl
Spustit audio

Související