Veronika Pehe: Polsko představilo velkolepé využití unijního fondu obnovy. Proč v Česku neprobíhá obdobná diskuze?

16. květen 2021

V sobotu polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) s velkou pompou odhalila svůj nový ambiciózní program nazvaný „Polský plán“. Díky změnám v daňovém systému si polepší nízkopříjmoví zaměstnanci i senioři. Zvýší se rovněž výdaje polského HDP na doposud podfinancované zdravotnictví. Jádrem celého programu jsou ovšem rodiny.

Ty kromě již existujícího přídavku 500 zlotých měsíčně na každé dítě nyní dostanou přes 70 tisíc korun na druhé a každé další narozené dítě, získají snadnější přístup k hypotékám a vzniknou také výrazné pobídky pro budování rodinných domů na vesnicích. V malých obcích má vyrůst po celém Polsku až 4000 kulturních center. Výčet dalších opatření by mohl pokračovat.

Čtěte také

Tento rozsáhlý program hodlá PiS financovat z Evropského fondu obnovy, který polský Sejm i přes značné politické neshody v rámci vládní koalice nakonec schválil. „Polský plán má zrealizovat polské sny,“ pověděl předseda PiS Jarosław Kaczyński. A dodal: „Poláci jsou hluboce přesvědčeni, že zasluhují stejnou životní úroveň jako na Západě. My chceme tyto oprávněné aspirace naplnit.“ Ironické je, že během představení plánu slovo „unie“ prakticky nezaznělo.

Štědrý balíček mnohým pomůže, je možné jej ale kritizovat z hlediska dlouhodobého rozvoje. Například nepadlo ani slovo o zelené transformaci, která bude pro Polsko, závislé na uhlí, klíčová. PiS zvolilo strategii s okamžitými dopady, která má zajistit další volební vítězství. Nejedná se ale o rozvojový program, který by odpovídal na civilizační výzvy jako změna klimatu nebo stárnutí populace. Přesto PiS nešetří ctižádostí a podle Kaczyńského je Polský plán „šance, aby aspirace Poláků byly naplněny na počátku příštího desetiletí“.

Nefunkční strategie polské liberální opozice

Při této příležitosti je namístě si připomenout, že Česko má rovněž dostat nemalé peníze z unijního fondu obnovy: 172 miliard korun v grantech a více než 400 miliard v půjčkách. Debata na toto téma ale prakticky neproběhla. Jak je možné, že vláda nevyužila příslib těchto neskromných prostředků pro prezentaci zásadního programu rozvoje?

Čtěte také

A proč ani opozice nevyužila jedinečné šance nabídnout plán alternativního využití těchto peněz a ukázat tak svou dlouhodobou vizi pro českou společnost? Proč se nediskutuje o tom, jak by unijní prostředky mohly být využity na tak zásadní oblasti, jako je covidem postižené zdravotnictví, digitalizace nebo boj s chudobou? Bohužel zde horizontem politické debaty není, kde bude Česko za deset let a jaký druh investic je k tomu potřebný, ale spíše to, jestli se na zahrádkách restaurací budou, nebo nebudou kontrolovat testy na covid.

Jako někoho, kdo uznává důležitost vlády práva a demokratických institucí, mě netěší, že svou vládu upevní strana, která systematicky pracuje na demontáži právního státu, nebezpečně propojuje stát s církví, diskriminuje menšiny a buduje společenství na základě agresivního nacionalismu.

Veronika Pehe

Zároveň by ale bylo pošetilé přidat se k evidentně nefunkční strategii polské liberální opozice, která kritizuje cokoliv z dílny PiS, i když to má prokazatelně pozitivní dopady na obyvatele Polska. Plán obnovy má šanci reálně zvednout životní úroveň nezanedbatelné části Poláků. Po období vleklých vnitrokoaličních sporů se tak zdá, že PiS získalo stěžejní téma, které ho dovede do dalšího volebního období. Nejde upřít, že Právo a spravedlnost ví, jak dělat politiku.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

autor: Veronika Pehe
Spustit audio