Luboš Palata: Česko má zůstat liberální. I v interrupcích. Tlaku dnešní polské vlády navzdory

5. květen 2021

„Žádný takový dopis na českém ministerstvu zdravotnictví nepamatuji,“ napsal v mailu týdeníku Respekt náměstek ministra Radek Policar. Dopis, o kterém je řeč, napsala před časem ministerstvu současná hlava polské ambasády v Praze Antoni Jerzy Wrega. Jménem polské vlády v něm Wrega varuje Českou republiku, aby se nepokoušela stát se místem pro takzvanou potratovou turistiku polských občanek hledajících možnost interrupce.

Konkrétně vadí polské diplomacii návrh, který se nyní projednává v českém Senátu. Cílem novely je dát právní jistotu českým lékařům, že provádění přerušení těhotenství občankám jiných zemí Evropské unie je plně legální.

Čtěte také

České gynekology totiž znejistil před několika měsíci dnes už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), když uvedl, že se jedná o trestný čin. V únoru sice své stanovisko změnil a potvrdil, že je to u občanek Evropské unie zcela legální zákrok, ale nejistota už zaseta byla.

Pokus polské diplomacie varovat Česko před příliš vstřícným přístupem k provádění interrupcí Polkám je něco zcela nebývalého. Zvláště když polská pravicově-nacionální vláda jde nedávným úplným zákazem interrupcí proti velké části polské veřejnosti, což bylo vidět i na masových demonstracích.

Polská vláda není celé Polsko

Právě český příklad přitom ukazuje, že k poklesu počtů umělého přerušení těhotenství není ani tak třeba represe jako spíše osvěta. Přestože v Česku nedošlo od roku 1990 k žádnému zpřísnění potratů, poklesl počet interrupcí z tehdejších 111 tisíc ročně na 18 tisíc v roce 2019.

Čtěte také

Pokud jde o umělé přerušení těhotenství cizinek, z nichž jsou v nejsvízelnější situaci v dnešní Evropě právě Polky, nejde a nikdy nešlo o masový jev, ale spíše o okrajovou záležitost.

Je to dáno také tím, že se jedná o neakutní, tedy v rámci unijních pravidel cizinkami placený zákrok. Protože však nyní platná polská úprava interrupci zcela vylučuje, může být Česko pro Polky vůči nechtěnému těhotenství, třeba v případech jako je vrozená vada plodu, opravdovou záchranou.

Polská diplomacie tvrdí, že Česko chce svým jasným přístupem k interrupcím zasahovat do polské vnitropolitické debaty. A to prý není v souladu s výbornými vztahy mezi našimi zeměmi.

Luboš Palata

Je však otázkou, zda to je pravda, protože současná polská vláda není rozhodně celé Polsko a dnes podle průzkumů už ani jeho většina.

Pokud je něco pro Poláky na Česku inspirativní a lákavé, pak je to zdejší převažující liberální světonázor. A na tom bychom neměli kvůli momentálnímu tlaku jedné polské politické garnitury rozhodně nic měnit.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio