Vejce i slepice. Původní kur bankivský se víc a víc kříží s domácími plemeny

15. červenec 2023

Předkem slepic byl dodnes volně žijící kur bankivský. Lidé ho domestikovali před 3–10 tisíci lety. Vědci ale zjistili, že se tento divoký kur geneticky čím dál víc podobá svým ochočeným příbuzným.

Zemědělství známe několik tisíc let, předtím jsme byli lovci a sběrači. Právě s počátky zemědělství v jihovýchodní Asii – zvlášť v Indonésii –, se pojí i první chovy slepic. 

Domácí slepice mají s kurem bankivským společné všechny geny, některé se ale u nich vyskytují v odlišných verzích. „Lidé, kteří zvířata domestikují, si vybírají určité vlastnosti,“ popisuje molekulární biolog Petr Svoboda.

Genový mix

Kuřata kura domácího se vybírala obvykle tak, že dobře rostou a od divokého kura se liší některými prvky chování.

Čtěte také

Teď to ale vypadá, že divoký kur se čím dál víc blíží ochočeným příbuzným. Článek o tom vyšel v časopise Plos Genetics.

„Vlastnosti slepic, která utečou z chovů, se míchají do genů těch volně žijících,“ varuje Svoboda. V DNA kura bankivského vědci objevili 20 až 50 procent variant slepice domácí.

Odolnost proti virům

Genom divokých zvířat, tedy i kura bankivského, je zásobárnou případných náhradních variant genů. Ty ale můžou přebít verze, které prošly domestikací.

Mezi vlastnostmi původního předka by se mohly objevit takové, které se můžou hodit v budoucnu. „Třeba budeme potřebovat najít a podpořit odolnost vůči nějakému viru,“ vysvětluje ekolog David Hořák.

Čtěte také

Čím větší variabilita genů, tím má daný druh větší šanci na přežití. „Proto by se měly domácí slepice a kur bankivský potkávat co nejméně,“ dodává Hořák.

Jedna věc je slepice zkrotnout – jiná podpořit u nich konkrétní vlastnosti. Není proto příliš pravděpodobné, že by se třeba do budoucna všechny slepice chovaly jako domácí mazlíčci.

Čím kuře ohrožuje svého předchůdce kura bankivského? Jaké nářadí dokážou použít papoušci při cestě za potravou? Co dokážeme vyčíst z peří ohrožených mořských ptáků? Debatují biologové David Hořák a Petr Svoboda, spoluúčinkuje herečka a moderátorka Ester Kočičková. Moderuje Martina Mašková. V premiéře jsme pořad vysílali 25. února 2023.

Spustit audio

Související