Vědecké dobrodružství v Indii: Degustátorům projdou ročně pod rukama tisíce tun kávy
Spotřeba klesá, ale tržby stoupají. I Češi si raději připlatí za kvalitnější kávu. Třeba z fairtradové produkce. Na plantážích a v třídírnách v jihoindické Kerale natáčel Ondřej Ševčík.
Po sklizni je potřeba kávu odslupkovat a dostat tak z každé třešně dvě zrna. Způsobů zpracování je přitom několik. „Nejkvalitnější je také to nejnáročnější,“ říká Tomáš Bílý z Fairtrade Česko a Slovensko.
Kvalitu kávy posuzují profesionální degustátoři, kterým projdou ročně rukama tisíce tun kávy. „Posuzujeme nejrůznější chutě – od kyselé přes sladkou nebo dokonce jemně slanou až třeba k hořké. Vždy za to může určitý způsob pěstování nebo pražení,“ popisuje svou roli místní degustátorka.
Techniky odslupkování používají v Kerale dvě – suchou a mokrou. Kvůli klimatickým změnám se ale při sušení nelze spoléhat jen na slunce, a tak mají místní sušičku, kde kromě kávových třešní suší třeba i koření.
„Na panelu si navolíme teplotu, na kávu nastavujeme kolem 70 °C, a celý proces trvá nějaký 6 až 7 hodin,“ popisuje vedoucí linky Kashyap. Pro složitější odslupkování za mokra se používá speciální lis:
Minimální výkupní cena
K tomu, aby si pěstitelé mohli pořídit výrobní zařízení, která usnadní potřebné postupy, přispívá minimální výkupní cena fair trade produkce.
„Kilo zelených kávových zrn se na trhu vykupuje klidně i za dolar. Naproti tomu fair trade káva se vykupuje i za cenu přes dva dolary za kilogram,“ vysvětluje Bijumon Kurian. Peníze pak poslouží nejen na nákup vybavení, ale i k rozvoji komunity.
Vědecké dobrodružství z Indie poslouchejte až do pátku 15. února v 7:25 na Plusu.
Související
-
Vědecké dobrodružství v Indii: Faitradový příplatek pomáhá vybudovat přehradu nebo filtr na vodu
Přestože jsou fair trade výrobky zpravidla dražší, stále více Čechů je ochotných připlatit si za možnost podpořit malé zemědělce.
-
Vědecké dobrodružství v Indii: Farmář Amarsibhai přešel na fair trade zemědělství už před 10 lety
Jak pomáhá fairtrade k rozvoji zemědělských komunit a jak se v Indii adaptují na změny klimatu? To jsou otázky, na které si budeme odpovídat ve Vědeckém dobrodružství...
-
Vědecké dobrodružství v Kamerunu: unikátní výzkum na jednom z...
Za dalším vědeckým dobrodružstvím Českého rozhlasu Plus se redaktor Ondřej Novák vypravil do afrického Kamerunu. Unikátní výzkum opylovačů a květin již několik let ...
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.