Vědci aplikovali slepým potkanům do oční sítnice tekuté nanočástice, zrak se jim vrátil

7. červenec 2020

Testování speciální zrakové protézy proběhlo na Italském technologickém institutu v Janově. Pokusní potkani vidí jako zdraví a jsou už osmý měsíc bez komplikací.

Místo speciálního snímače, který se obtížně napojuje na zrakové nervy, vytvořili janovští vědci speciální suspenzi obsahující nanočástice. Každá z nanočástic funguje jako malý fotovoltaický článek, který přeměňuje světlo na elektrické napětí. Právě tak fungují i světločivé buňky v oční sítnici.

Vedoucí výzkumného týmu Fabio Bengenati přirovnává látku k pixelům čipu fotoaparátu, zamíchaných do biologicky přijatelné kapaliny.

Tuto směs Bengenatiho tým aplikoval do sítnice potkanů s dědičným onemocněním retinitis pigmentosa, při kterém dochází ke ztrátě periferního vidění a může vést až k úplnému oslepnutí. Zvířatům se zrak vrátil a zůstala bez příznaků.

Využití u lidí

U člověka se porucha retinitis pigmentosa objevuje vzácně, podle odborníků by ale nová metoda mohla být vhodná i pro pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací. Což je u lidí nejčastější příčina ztráty zraku.

Od méně invazivní injekční aplikace si vědci slibují lepší výsledky. Než ale pokročí k pokusům na lidských dobrovolnících, je nutné potvrdit bezpečnost metody.

autoři: Martin Srb , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.