Vědci a herci na jevišti Týdne vědy: Les v listopadu 1989 a dnes

13. listopad 2019

V přelomovém roce 1989 se na občanských protestech scházeli i ti, kdo měli zájem o životního prostředí. Tenkrát lesy trápily kyselé deště, dnes se do popředí veřejné debaty příroda dostává znovu kvůli suchu a klimatické změně. Co nového o lese víme, jak nám může být užitečný a čím můžeme přispět k jeho ochraně? Tomu věnujeme živý speciál rozhlasové Laboratoře vědců a herců.

Přímý přenos z divadla Viola na Národní třídě začne v sobotu 16. listopadu v 10:30. Vysílá Český rozhlas Plus a můžete se zúčastnit i vy. Vystoupí uznávaní biologové a ochránci přírody Ondřej Sedláček a Vojtěch Kotecký a populární herci Martina Hudečková a Otakar Brousek. Pořad je součástí Týdne vědy a techniky, který se letos také soustředí na události roku 1989. 

Místa v sále si rezervujte ZDE, vstup je zdarma

V první, živě vysílané části pořadu se zaměříme na nové poznatky z vědy a biotechnologií, které se týkají ochrany lesa. Podle studie z časopisu Nature Geoscience začnou stromy i ostatní rostliny v Evropě a Severní Americe postupně spotřebovávat víc vody než dosud, a to i přes to, že kvůli klimatické změně přibývá srážek. Povíme si o materiálech z břízy a přírodního hedvábí, které by mohly konkurovat plastům, ale i o tom, jak klimatickou změnu zpomaluje spolupráce rostlin a hub.

Ve druhé části pořadu, otevřené pro dotazy diváků, připomeneme stav lesa a ochrany životního prostředí před listopadem 1989. Přiblížíme, jak se lesy v posledních 30 letech změnily složením i druhovým bohatstvím, zvláště kvůli klimatické změně. Zazní také příklady z dobré praxe v ochraně přírody, zvláště pak v ochraně lesa, rostlin, hub i živočichů, kteří je obývají.

Související