Ve Venezuele už není ani chleba. Je to humanitární katastrofa, říká bývalý velvyslanec Slavický

5. září 2018
Stanislav Slavický

Venezuela patřila díky svým nerostným zásobám k nejbohatším zemím Latinské Ameriky. Reformy socialistických prezidentů ale zemi přivedly do stavu, kdy občanům chybí jídlo i základní léky. Miliony lidí Venezuelu opouštějí a Latinská Amerika zažívá takovou svou verzi migrační krize.

Podle místní vlády je migrace obyvatel do okolních zemí normální a zahraniční síly se jen snaží situaci zveličit. O hluboké krizi se tam nahlas prostě nemluví.

OSN už současný stav srovnává s migrační krizí ve Středomoří. Venezuelu už snad měly opustit miliony lidí, statisíce dalších jsou na cestě.

Je nepochybné, že dochází k humanitární katastrofě. Venezuela stojí před totálním ekonomickým kolapsem.
Stanislav Slavický

Podle Stanislava Slavického, bývalého českého velvyslance ve Venezuele, jsou výroky prezidenta Madura a dalších vládních činitelů, pouhé fráze. „Opakují se, snaží se vnitřně působit na masy lidí. Tak aby je hlavně nějak uklidnili,” říká.

Prázdné regály

„Před 20 lety se Caracasu říkalo Paříž Latinské Ameriky,” upozorňuje Slavický. Jak se pak stalo, že je země před krachem? „Úpadek byl skrytý. Když Hugo Chávez zemi převzal, a začal svůj socialistický experiment, tak byly ještě banky plné peněz. Je to země, která má jednu z největších zásob nafty na světě. Potom došlo ke konfliktu s podnikatelskými kruhy, které naftu rafinovaly,” odpovídá. A tak začala vypomáhat Čína. 

Venezuela sama o sobě nic moc nevyrábí a venkov rozhodně velká města nenasytí. Všechno je z dovozu,” dodává Slavický. 

Venezuela krachuje, ale pro americké socialisty je rájem. Neumí přiznat chybu, tvrdí komentátor

Nicholás Maduro

Vztahu obyvatel Spojených států k levicovým myšlenkám a obzvláště socialismu se v textu uveřejněném na webových stránkách listu Chicago Tribune věnuje Jonah Goldberg. Podle něj jde o zapeklitou věc ba přímo hádanku.

Dřívější bohatství se postupem doby. „Toho jsem byl svědkem už i před čtyřmi lety, když jsem tam ještě působil na velvyslanectví. Tehdy bylo obtížné třeba jen sehnat kuřata. Šoféři nám je tajně sháněli na různých obskurních trzích. Přitom šlo drůbež dovezenou z Kolumbie. A to patřila diplomacie k takovým těm privilegovaným oblastem,” podotýká bývalý velvyslanec. 

„Jsou tam prázdné regály. Není chleba, protože není mouka. Tu nemají kde sehnat a dokoupit, protože nemají peníze. Jejich měna totálně zkrachovala. Taková inflace tam nikdy nebyla, přestože problémy se směnou jsme měli už tehdy, kdy se pořád měnil kurz,” popisuje Slavický. 

Kdo z Venezuely odchází? Jak je na tom tamní kriminalita? A jak ve Venezuele fungují svobodná média? Poslechněte si celé Interview Plus se Stanislavem Slavickým, bývalým velvyslancem České republiky ve Venezuele.

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související