Vakcína bude na jaře, proočkovat potřebujeme 70 procent populace, říká Dvořáček z inovativní farmacie

19. říjen 2020

Aby vakcína ochránila i ty, kteří ji využít nemohou, je potřeba proočkovat 70 procent populace. Myslí si to předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) a výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Sám není zastáncem povinného očkování, stát by ale měl dobře vysvětlit, proč je vakcinace potřeba, dodává ve Speciálu Plusu.

„Ti, kteří se mohou očkovat, by se očkovat měli. Myslím, že v této situaci nebudou lidé řešit jen sami sebe, ale budou také zvažovat, jak jejich očkování může pomoci těm, kteří se očkovat nemohou,“ domnívá se Dvořáček.

Tvrdí, že sám je zastáncem nepovinného očkování. „Věřím, že potřebného procenta proočkovanosti dosáhneme, i když bude vakcína nepovinná. Nicméně stát by měl vytvořit velkou kampaň a vysvětlit zdravotníkům i veřejnosti, jak očkování probíhá a jak proběhlo odborné zhodnocení vakcíny,“ navrhuje.

Čtěte také

O bezpečnosti očkovací látky, která se dostane na trh, Dvořáček nepochybuje: „Postupuje se sice velice rychle, ale množství dobrovolníků, kteří jsou do studií zapojeni, vyvažuje ten čas.“

Do pomyslného finále se zatím probojovaly firmy Astra Zeneca, Sanofi Pasteur a Pfizer. Předseda představenstva NOOL upozorňuje, že v současné chvíli má každá ze společností, které testují vyvíjenou vakcínu ve třetí fázi klinického hodnocení, k dispozici až 50 tisíc dobrovolníků.

Mgr. Jakub Dvořáček

„Vše podléhá parametrům správné klinické praxe, které jsou všeobecně schválené Evropskou unií, Spojenými státy a Japonskem,“ dodává. Celý proces nakonec uzavře Evropská léková agentura, která se svými více než tisíci zaměstnanci podrobí kontrole veškerá nasbíraná data.

„Teprve potom bude vakcína dostupná běžné populaci,“ uvádí Dvořáček, který má za to, že na jaře příštího roku by mělo být k dispozici slíbené množství asi 300 milionů vakcín pro Evropu.

Promoření, nebo prevence?

Host Speciálu Plusu přiznává, že není stoupencem myšlenky promořování: „Věřím, že když bude dostupná vakcína, tak lze s celou populací pracovat mnohem bezpečnějším způsobem. Vidím to jako jedinou cestu, která opravdu může pomoci a pandemii ukončit.“

Čtěte také

Podle Dvořáčka je vždy lepší prevence. „Navíc se ukazuje, že vakcíny by měly mít poměrně dlouhý účinek. A i množství antigenů, které jsou produkovány po očkování, jsou výrazně vyšší než u pacientů, kteří covid-19 prodělali.“

Kdo bude mít přednost?

Běžný postup při epidemiích či pandemiích podobného rozsahu je takový, že úplně první mají být na řadě členové kritické infrastruktury – tedy lékaři v první linii. Další prioritou jsou lékaři, kteří se mají o očkování ostatních postarat, a pak nejohroženější pacienti.

„To jsou starší lidé a lidé s různými komorbiditami – tedy ti, kteří v největším množství případů končí hospitalizovaní s vážným průběhem nemoci,“ uzavírá Jakub Dvořáček.

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu o vývoji epidemie ve světě.

Spustit audio

Související