Koronavirus, vakcína, roušky i konspirační teorie. Politico analyzuje klíčové momenty předvolebních diskusí Trumpa i Bidena

16. říjen 2020

Američtí prezidentští kandidáti ve čtvrtek odpovídali na otázky v samostatných televizních pořadech. Šlo o náhrady za společný duel, který odmítli.

Čtěte také

Politico analyzuje klíčové momenty na obou stranách čtvrtečních diskuzí. Trump přímo neodpověděl na otázku, jestli byl před první debatou testován na covid-19, protože si to už prý nepamatuje.

Prezident byl přitom pozitivní jen několik dní po odvysílání televizního duelu. Jeho postoj k nošení ochranných roušek se také nezměnil – znovu zpochybnil jejich účinnost, a to s odkazem na epidemiology.

V diskuzi se Trump vyhnul i zpochybňování konspirační teorie QAnon a popřel, že by dlužil peníze zahraničním subjektům. Finanční deficit v přepočtu 9 miliard korun nakonec připustil. Jde prý ale jen o zlomek jeho čistého jmění. 

Biden uznal omyl

Protikandidát Joe Biden odpovídal otázku kolem povinné vakcíny na koronavirus. Její použití by podle něj bylo obtížné – zejména v závislosti na specifiku schválené látky. Rozhodnutí o distribuci by prý nechal na guvernérech států a dalších volených představitelích.  

Někdejší viceprezident dále uznal svůj omyl z roku 1994, kdy se podílel na trestní legislativě, která přispěla k rozsáhlejšímu věznění lidí tmavé pleti. Hlavním problémem podle něj bylo, jak byl tehdy zákon implementován na státní a místní úrovni.

Výpadek Twitteru

Sociální síť Twitter prodělala rozsáhlý výpadek a uživatelé nemohli zveřejňovat příspěvky. Tématu se věnuje britský The Guardian

Čtěte také

Společnost uvedla, že neexistují žádné důkazy o tom, že by platformu napadli hackeři. Problémy prý způsobila „neúmyslná změna“ provedená ve vnitřních systémech. Trvalo víc než hodinu než se Twitter vrátil do běžného chodu. Uživatelé, kteří se sítí pracovali, viděli pouze chybové hlášky.

Výpadek proběhl den poté, co Twitter učinil bezprecedentní krok k omezení šíření kontroverzního článku v deníku The New York Post, který byl kritický vůči americkému kandidátovi na prezidenta Joeovi Bidenovi.

Postoj Twitteru ale i Facebooku, vyvolal debatu o tom, jak by platformy sociálních médií měly až do prezidentských voleb čelit dezinformacím. Zmíněný text nemohou lidé šířit a místo něj jsou informováni o tom, že „Twitter a jeho partneři označili odkaz jako potenciálně škodlivý.“

Článek odkazuje na obchodní aktivity bývalého viceprezidenta a jeho syna Huntera, který měl otci představit ukrajinského podnikatele v době, kdy byl ještě v Bílém domě. Několik částí textu je ale zpochybňováno kvůli možným dezinformacím a falešným tvrzením.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.