Spousta Američanů to Trumpovi hodí z trucu. Mají dost levičáků, říká publicista Neumann

15. říjen 2020

Americký prezident Donald Trump se zotavil z nemoci covid-19, v průzkumech ale nadále ztrácí na demokratického Joea Bidena. Ani vynucená pauza v kampani ale Trumpovi neublíží, myslí si publicista žijící ve Spojených státech Dušan Neumann: Oba tábory jsou natolik rozděleny, že nerozhodnutých je málo.“

Tento týden se měla konat druhá z plánovaných tří televizních debat mezi prezidentskými kandidáty. Nakonec se ale neuskuteční, protože Trump odmítl diskutovat on-line. „V té první debatě Bidena naprosto podcenil. Myslel, že bude nekoherentní a bude se přeříkávat, jako se to Bidenovi děje běžně, ale on byl připravený a Trumpa zaskočil,“ popisuje Neumann.

Čtěte také

„Je známo, že Trump je agresivní, ale Biden byl připravován na to, aby byl ještě agresivnější. Prezidenta označil za klauna, podvodníka a lháře, což jsem předtím v jejich otevřeném střetnutí neslyšel,“ dodává.

Fakt, že se Trump sám nakazil koronavirem, mu podle Neumanna pomůže. „Tím, že si vzal neschválené léky a vystavil se do role pokusného králíka – jako nejvyšší papaláš v zemi –, tak si myslím, že si u hodně Američanů zvednul reputaci, která trochu usínala,“ míní publicista, který Trumpa v roce 2016 volil.

Biden nic nedokázal

Volby podle Neumanna rozhodne mlčící většina, kterou prý žádný z průzkumů nedokáže podchytit:

„Ta progresivní levice mnohdy nedává vůbec smysl. Teď v Portlandu strhli sochy Theodora Roosevelta, ve své době vyloženě progresivního prezidenta, a Abrahama Lincolna. To se setkává s velkým veřejným odsouzením ze strany Američanů, kteří se veřejně bojí přiznat, že by Trumpa volili, ale hodí mu to z trucu: ‚My už máme těch levičáků dost.‘“

Čtěte také

Neumann připouští, že Biden je umírněný demokrat, jeho kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová je prý ovšem velmi radikální a mohla by Bidena v Bílém domě vystřídat, pokud by prezident v průběhu svého mandátu třeba odstoupil ze zdravotních důvodů.

„Biden má za sebou 47 let v Senátu, kde prakticky nic nedokázal. Jsou za ním dva návrhy zákonů, které si nikdo nepamatuje, a aby přitáhl radikální levici, tak celý rok vystupoval jako velký obhájce zelené politiky a likvidace fosilních paliv,“ tvrdí publicista žijící v Pensylvánii.

„Průzkumům nevěřím. Jsou mi velmi podezřelé a účelové. Je několik společností, které jsou daleko důvěryhodnější než ty, které je dělají pro noviny a televizní stanice. Třeba u Rasmussen Report jsou oba skoro stejně,“ vysvětluje Neumann, proč věří v Trumpovo vítězství.

Zmanipulované volby?

Více než 10 milionů Američanů už odevzdalo svůj hlas v prezidentských volbách prostřednictvím takzvaného korespondenčního hlasování, které ale Donald Trump zpochybňuje.

Čtěte také

Pokud by volby skončily těsně, došlo by nejspíše na přepočítávání. Neumann věří, že Trump zvítězí výrazněji a přepočítávání tak nebude nutné. Zároveň ale publicista tvrdí, že někteří demokraté se snaží korespondenční volbu zmanipulovat. V této souvislosti uvádí případ pošťáka z Pensylvánie, který měl zahodit 9 hlasovacích lístků z vojenské základny.

„Netvrdím, že to dělají jen demokrati, určitě se najde také nějaký konzervativec nebo náboženský šílenec, který jako člen volební komise něco zahodí. Ve Spojených státech jsou lidé z celé zeměkoule a zdaleka nejsou perfektní,“ dodává.

V americkém Senátu tento týden začalo slyšení s kandidátkou do nejvyššího soudu Amy Coneyovou Barrettovou, kterou nominoval Donald Trump. Je vhodné, aby byla potvrzena jen tři týdny před prezidentskými volbami?

„Nejde o metodu, ale o to, jak bude nejvyšší soudy vypadat příštích 30 let,“ podotýká Neumann s tím, že pokud by konzervativci získali většinu v nejvyšším soudu, stala by se tato instituce jakousi poslední bariérou vůči „jakobínství“, jak publicista nazývá americkou progresivní levici.

Poslechněte si celé Interview Plus. Moderuje Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související