Tereza Zavadilová: Už i američtí spekulanti vyhlížejí Bidena

7. říjen 2020

Donald Trump pár týdnů před volbami dostává od amerických komentátorů pořádnou nálož. A to i za ekonomiku, tedy za oblast, kterou on a jeho podporovatelé považují za jeho doménu.

Až by se ho nestranný pozorovatel skoro zastal. Za covid nikdo, ani americký prezident, nemůže a pravda je, že před pandemií ekonomika šlapala jak hodinky: nezaměstnanost byla historicky nejnižší a hodnota amerických akcií naopak skoro nejvyšší. 

Čtěte také

Kondice ekonomiky se pandemií samozřejmě změnila, ačkoli se trhy vrátily na své vrcholy. Mimochodem, hodnota kapitálového trhu je pro Američany mnohem silnějším tématem než třeba pro Čechy, protože značná část obyvatelstva má v akciích své úspory a důchodové peníze. 

Analytici si všimli, že dokonce i akcioví spekulanti čekají, že volby vyhraje demokratický kandidát. Celkem slušně totiž rostla hodnota akcií, u kterých se předpokládá, že budou těžit z levicovější politiky. Z takové, kde se čeká podpora ekologie a obnovitelných zdrojů, takže se celkem daří známé Tesle i třeba výrobci solárních panelů First Solar. Rostou i akcie marihuanových firem, protože se očekává, že se vylepší legislativa směrem k dalšímu rozšíření marihuany ve zdravotnictví – aniž se tedy k tomu Joe Biden nějak zavázal. 

Naopak pod prodejním tlakem jsou akcie tradičně „republikánských“ firem, jako jsou třeba zbrojař Lockheed Martin či uhelní těžaři. 

Přežitá Obamacare a diskutovaná Trumpcare

Bidena spíše favorizují také makroekonomové. Známý řečník Nouriel Roubini napsal esej s všeodkrývajícím názvem Proč je pro ekonomiku lepší Biden než Trump. Prý proto, že jeho snahou je pustit do ekonomiky peníze nyní skrze menší podniky, tvorbu pracovních míst a zelené investice.

Čtěte také

Zatímco Trump by ulehčil nižšími daněmi jen jednomu procentu těch nejbohatších domácností. Ekonomové obecně čekají, že demokratický kandidát by trochu poladil narušené obchodní vztahy s Čínou i Evropou a uvolnil by Trumpovu přísnou politiku ochrany domácího trhu. 

Aktuálně velkým tématem je zdravotnictví. Konkrétně ve Spojených státech je dosavadní covidový účet celkem hrozivý. Američané se na světové populaci podílejí čtyřmi procenty, ovšem na součtu úmrtí způsobených covidem dvaceti procenty.

Čtěte také

Spojené státy mají v této oblasti stále velký deficit, byť přelomový zákon o dostupnosti péče, takzvaný Obamacare, byl podepsán už před deseti lety. Těžká nemoc jednoho člena doteď umí finančně zruinovat i dobře situovanou rodinu a v mnoha výsledcích, jako je třeba věk dožití lidí, se Spojené státy umisťují mezi zeměmi třetího světa. Přitom zdravotní systém federace je z hlediska výdajů nejdražší na světě.  

Takže před příštím prezidentem, ať to bude republikán či demokrat, určitě bude stát aspoň pokus dostat zdravotní úroveň Spojených států k vyspělému světu. A vypadá to, že ani přežitá Obamacare, ani diskutovaná Trumpcare tam nevedou.  

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio