V devíti francouzských městech je od soboty zákaz nočního vycházení, píše zpravodajský web France 24

15. říjen 2020

Nejen Česko ale i další evropské země zpřísňují opatření proti druhé vlně šíření koronaviru.

Čtěte také

O nových opatřeních ve Francii píše tamější zpravodajský server France 24. Prezident Emmanuel Macron oznámil měsíc trvající zákaz nočního vycházení pro skoro třetinu obyvatel 67milionové země.

Nařízení začne platit od soboty, a to v Paříži a dalších osmi francouzských městech jako Lyonu nebo Marseille.

Nová opatření mají i na Slovensku. Podle Denníku N zůstanou zavřená koupaliště, aquaparky, fitness centra i kina nebo divadla. Vrátí se speciální otevírací hodiny obchodů pro seniory a v obchodních domech se bude zákazníkům měřit teplota.

Opatření proti šíření viru zpřísňují také Němci. Po osmihodinovém jednání se na tom shodla kancléřka Angela Merkelová se zástupci všech 16 spolkových zemí. Německo podle serveru Deutsche Welle omezí počty lidí na soukromých akcích, lokálně rozšíří povinnost nosit roušky a také upraví otevírací dobu pro restaurace a hospody. K novým opatřením Berlín přistupuje poté, co denní přírůstky nakažených v zemi překonaly dubnová maxima.

Amerika začíná váhat s očkováním

Vakcínové váhání – tak označuje neochotu lidí k očkování americký deník The Washington Post. Ve svém redakčním komentáři píše, že tento jev byl pro americké veřejné zdravotnictví problém už před koronavirovou pandemií. A teď, kdy se k vakcíně vzhlíží jako k spásnému řešení koronakrize, pochyby ještě sílí.

Čtěte také

Tyto otázky jsou opět na stole v reakci na nereálné sliby prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého má být vakcína dostupná ještě před listopadovými volbami.

Je ale na čase o vakcínách začít přemýšlet s čistou hlavou, radí americký deník. Píše, že je to právě očkování, které – v případě, že je účinné a bezpečné – umí zachraňovat životy. 

Narůstající obavy z vakcíny proti koronaviru zaznamenal v USA nedávný průzkum společnosti Gallup. Jen polovina oslovených respondentů by se podle něj nechala očkovat. A to jen v případě, že by vakcína byla schválená a zadarmo. Ještě v červenci přitom takto odpověděly dvě třetiny respondentů. Podle sociologů z Gallupu to byla právě Trumpova rétorika, která vzbudila obavy o bezpečnost a účinnost vakcíny.

Čtěte také

Podobný trend sledoval také nedávný průzkum televize CNN. A podle společného průzkumu agentury AP a výzkumné organizace NORC při chicagské univerzitě jsou to hlavně Afroameričané a Hispánci, kteří by s očkováním váhali.

K tomu americký deník dodává, že právě americkým menšinám se na rozdíl od bělochů dostává v USA nedostatečné zdravotní péče.

Jak píše The Washington Post, celosvětové úsilí vyvinout, otestovat a vyrobit vakcínu proti novému typu koronaviru, a to ještě v rekordním čase, je nutný a zároveň výjimečný. A co se týče onoho vakcínového váhání – podle Postu je třeba společně podpořit důvěru v účinné a bezpečné očkování. A to za pomocí vědy, ne politikaření.

Celý přehled zahraničního tisku připravi Matěj Skalický.

Spustit audio

Související