Každý obézní, který sníží svou hmotnost, zvýší šanci na přežití. Tuk zřejmě zpomalí efekt vakcíny

15. říjen 2020

U obézních lidí nemusí podle amerických vědců dostatečně dobře fungovat vyvíjená vakcína proti onemocnění covid-19. Lidé s vyšší váhou jsou navíc náchylnější na přidružené potíže, jako je syndrom respirační tísně, na který v současnosti umírá nejvíce pozitivních pacientů.

Z nejnovějšího srovnání studií, které mapovaly situaci v Evropě, Asii a Americe, vyplývá, že obézním lidem hrozí až dvakrát větší riziko, že se nemocí vůbec nakazí. Metaanalýza také potvrdila, že lidé bez nadbytečných kil jsou v boji s nemocí úspěšnější.

Přesná data ukazují, že pravděpodobnost hospitalizace obézního pacienta je o 113 procent vyšší než v případě pacientů s běžnou váhou. Přesun na jednotku intenzivní péče pak hospitalizovaným lidem s obezitou hrozí s pravděpodobností vyšší o 74 procent.

Čtěte také

Podle praktického lékaře Jozefa Čupky, vedoucího Pracovní skupiny preventabilních onemocnění při Společnosti všeobecného lékařství, tato analýza jednoznačně potvrzuje, že obezita omezuje plicní ventilaci, zhoršuje imunitní odpověď na virovou infekci a vyšuje v organismu zánětlivé procesy.

„A pak jsou tady fyzické faktory – snížená kondice, snížený objem plic, snížené schopnosti dostatečně plíce ventilovat… U výrazně obézních pacientů je problém i s obsluhou na lůžku,“ vysvětluje Čupka.

Čím vyšší obezita, tím slabší reakce na vakcínu

Zpochybnění správného fungování vakcíny vědci opírají o samotný princip fungování vakcinace na principu stimulace organismu.

„Do těla se zanesou informace o povrchových antigenech viru a ty nastartují imunitní buňky, které začnou tvořit protilátky. Spuštění tvorby protilátek a délka jejich fungování je ale u obézních lidí kvůli změnám v tukové tkáni mnohem nižší,“ popisuje vědecká redaktorka Andrea Skalická.

Čtěte také

Jozef Čupka doplňuje, že čím vyšší je u očkovaného obezita, tím horší je efekt.

V boji s obezitou v posledních několika letech i v České republice pomáhají medikamenty. „Jsou účinné v začátcích, kdy člověk potřebuje vidět výsledky svého snažení a změnit nastavení metabolického centra v hypothalamu,“ říká lékař.

A na závěr apeluje: „Aktuální skutečnost nám jasně ukazuje, jak závažné to onemocnění je a že v nejbližších dvou letech se s koronavirem potýkat budeme. Každý obézní, který sníží svou hmotnost, zvýší svou šanci na přežití.“

Poslechněte si celou analýzu Andrey Skalické.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.