Ve Vídni zavádí kloktací testy na koronavirus. Vyšetření zvládne každý sám a děti to snáší lépe než výtěry

9. říjen 2020

Také Rakousko trápí zvyšování počtů nakažených onemocněním covid-19. Ve Vídni se proto zavádí nový typ testování. Kloktací test zvládne doma každý sám a vyškolený kurýr na kole nebo elektroskútru vzorek odveze až do laboratoře.

Nový způsob testování vznikl v rámci Vienna Covid-19 Diagnostics Initiative. „Tuto testovací metodu jsme představili už v březnu. Nejdřív jsme ji ale museli porovnat s klasickými PCR testy, abychom dokázali, že je to stejně spolehlivé jako výtěr z nosohltanu. To se potvrdilo,“ říká Michael Wagner z Vídeňské univerzity, jeden ze spoluautorů nového testování.

Výhod kloktacího testu je hned několik – není k němu potřeba zdravotnický personál a zvládnou ho bez problémů i malé děti.

Čtěte také

„Každý dostane uzavíratelnou testovací trubičku, brčko a kloktací roztok. Tento solný roztok si lidé nalijí do úst a 30 až 60 sekund kloktají. Poté tekutinu vyplivnou skrz brčko do testovací trubičky a uzavřou ji víčkem,“ popisuje celý proces vědecký redaktor Českého rozhlasu Filip Rambousek.

Doručení i odevzdání vzorku přitom zastanou speciálně vyškolení kurýři, kteří také dohlédnou na to, aby byl dodržen správný postup odběru. Po metropoli se jich zatím na kolech a elektroskútrech pohybuje osm desítek. Jejich řady by se ale měly rozšířit až na čtyřnásobek. V tomto počtu by měli zvládnout zajistit až tisíc odběrů denně.

Kloktání nenahradí PCR testy

Kloktací test má zůstat jen doplňkem klasických výtěrů z nosohltanu, upozorňuje profesor Wagner. „Využití najde především tam, kde je nedostatek zdravotnického personálu. Tam, kde výtěry probíhají a všechno funguje, by se nic měnit nemělo.“

Přesto je ale podle něj kloktání pozitivním navýšením testovací kapacity. „A děti ho navíc snášejí lépe než výtěry,“ uzavírá.

Více o kloktacím testu si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autoři: Filip Rambousek , Zuzana Marková
Spustit audio