Doufáme, že remdesiviru bude dostatek, vysvětluje exkluzivně spoluautor léku Tomáš Cihlář

8. říjen 2020

Evropská komise podepsala smlouvu o dodávkách léku remdesivir pro 500 tisíc pacientů s těžkým průběhem covidu-19. Česko si díky ní odteď může objednávat lék u firmy přímo. „Pokud nebude vysoká proočkovanost, bude remdesivir potřeba,“ říká exkluzivně pro Plus Tomáš Cihlář, viceprezident firmy Gilead Sciences pro virologii a vedoucí vědeckého týmu, který remdesivir vyvinul. Momentálně sází na kombinaci remdesiviru s jinými léčivy i na jeho inhalační verzi.

Pro kolik pacientů a na jak dlouho vydrží dávky, které vaše firma dává k dispozici Evropské unii? A stále platí, že je lék určen pro těžší případy?

Neznám přesně číslo, které bylo dáno k dispozici Unii, spíš mám povědomí o tom, jaká je kapacita výroby remdesiviru celosvětově.

Čtěte také

To se dá rozdělit na dvě základní části: jeden je ten, který je přímo řízen z Gileadu. Plán je zatím do konce roku takový, že by se mělo vyrobit dostatek léčiva pro 2 miliony pacientů a dále by se pak výroba měla navyšovat začátkem příštího roku. To by mělo v podstatě pokrýt požadavky Spojených států, Evropy, řady vyspělých zemích.

Za druhé se snažíme najít mechanismy, jak by se dal remdesivir distribuovat do jiných zemí, zvláště těch rozvojových. Spojili jsme se s řadou firem v jihovýchodní Asii, které mají mechanismy, jak produkovat generická léčiva, která pokrývají potřeby v rozvojových zemí.

Pořád doufáme, že s pomocí těchto dvou postupů bude remdesiviru dostatek.

Je také pravda, že podle současných údajů je ve Spojených státech léku dostatek. V tom případě si myslím, že bude možné poskytnout velkou část těchto zásob dalším zemím. Hlavně v Evropě, kde se teď rozjíždí druhá koronavirová vlna.

Stále platí, že pětidenní léčba remdesivirem stojí 2340 dolarů, v přepočtu to je asi 55 800 Kč? A bude to tak i od listopadu, kdy si má Česko začít nakupovat lék samo?

Myslím, že ocenění léčiv se v Čechách řídí úplně jinými principy než ve Spojených státech. V USA se řídí dvěma mechanismy: jeden je určen pro vládní účely, kdy vláda vyjednává svou vlastní cenovou relaci. Druhý pro soukromé účely, soukromé použití. Myslím, že ve většině evropských zemí včetně České republiky se vyjednává cena přímo, mezi ministerstvem zdravotnictví a Gileadem. A tam se teprve cena stanoví. Takže ani já ji zatím neznám.

A bude zřejmě nižší, než jsem uvedla…

Myslím, že ano. Je velice pravděpodobné, že bude nižší.

Kombinace remdesiviru s protizánětlivými léky zkracuje rekonvalescenci o jeden další den.
Tomáš Cihlář

Vyvíjíte také inhalační verzi remdesiviru. Zatím se lék aplikuje infuzí. Jak nadějné to je? A odkdy by mohla být případně k dispozici?

Podařilo se nám velice rychle vyvinout formuli, typ přípravku, který obsahuje remdesivir a dá se podávat inhalačně. Měli jsme docela úspěšné předklinické studie na opičích modelech, kde se ukázalo, že inhalovaný remdesivir má zhruba stejnou účinnost jako lék podávaný intravenózně.

Na základě toho jsme velice rychle rozjeli zkoušky ve fázi jedna na zdravých dobrovolnících. Ty proběhly během července a začátkem září. Měl jsem zprávy, že se rozjela už i fáze dvě u těch pacientů, kteří byli diagnostikováni s koronavirem, ale zatím nejsou hospitalizováni.

Studie se tedy rozjíždí a účinnost inhalovaného remdesiviru zjistíme během několika dalších měsíců. Přínos je v tom, že by se mohl podávat pacientům bezprostředně po diagnostice jako prevence dalšího rozvoje nemoci do vážnějšího stavu a následné hospitalizace. To se dá u intravenózního přípravku uplatňovat velice těžko.

Jak se od jara posunulo testování společného podávání remdesiviru s jinými, zvláště pak s protizánětlivými léčivy? Kdy budeme vědět víc? Už máte nějaká data?

Máme. A to díky velké studii provedené americkým Národním ústavem zdraví (NIH), navazující na tu, v níž se remdesivir testoval jen jako monoterapie.

Čtěte také

Další část studie proběhla v kombinaci s látkou, která se jmenuje baricitinib (pozn. red. v EU schválený preparát, používaný k léčbě revmatoidní artritidy).

To je takzvaný protein-kinázový inhibitor, který tlumí zánětlivou reakci v plicích. Látka se podává v kombinaci s remdesivirem hospitalizovaným pacientům u těch těžších případů. U nich ta kombinace prokázala, že se rekonvalescence, doba, kdy vidíme symptomy nemoci, zkracuje o jeden další den oproti samotné remdesivirové monoterapii. Takže velice nadějný směr, kudy by léčba těch hospitalizovaných pacientů měla jít, je právě kombinace protizánětlivých látek s remdesivirem.

Jsou ale i další preparáty, které se s ním zkoušejí v kombinaci. Třeba neutralizační protilátky. Kombinovaná léčba je pro hospitalizované pacienty jednoznačně správným směrem, kudy se má další léčba ubírat.

Co by pro podávání remdesiviru znamenal nástup vakcíny?

Já si myslím, že vakcína je naprosto rozhodující, naprosto zásadní pro to, aby se tato pandemie dostala pod kontrolu. Pokud bude vakcína bezpečná – kritérium bezpečnosti je první věc – a také účinná, pokud vyvolá tvorbu neutralizačních protilátek v lidech, kterým bude podána, očekáváme, že bude mít dva různé účinky:

Jeden je, že zabrání přenosu koronaviru v populaci.

Druhý je, že vakcína sníží, nebo by aspoň měla zmírnit, průběh nemoci u některých jedinců, kteří mají imunitní odezvu nižší. Pokud jí přímo nezabrání. 

Nemoc by neměla být tak vážná. Tak by se minimalizoval počet pacientů, kteří by potřebovali hospitalizaci. To samozřejmě ovlivní spotřebu intravenózního remdesiviru, který se v současné době podává v nemocnicích.

Ale všechno záleží i na tom, jak vysoká bude proočkovanost. To bude zásadní ukazatel, který bude nutné sledovat. Pokud nebude dostatečně vysoká, stále zbydou pacienti, kteří budou remdesivir potřebovat. A pak by se měla uplatnit zmíněná inhalační forma, která se dá podávat pacientům ještě předtím, než se dostanou do nemocnice.

Myslím si, že remdesivir by se uplatnil spíš u těch jedinců, u kterých bychom zabránili dalšímu zhoršení průběhu nemoci a hospitalizaci. 

Poslechněte si audiozáznam rozhovoru Martiny Maškové s Tomášem Cihlářem.

Spustit audio