Rychlý test na koronavirus, který vyvíjí držitelka Nobelovy ceny, může být už letos

14. říjen 2020

Tým amerických vědců, který vede čerstvá držitelka Nobelovy ceny za chemii Jennifer Doudnaové, vyvíjí test postavený na principu genetických nůžek CRISPR. Výsledkem má být spolehlivá detekce viru ze vzorku za pět minut.

Metoda genetický nůžek slouží k rychlému vyhledání a případnému nahrazení určité části DNA. V posledních letech se jí vedle úpravy genomu využívá také k diagnostice v lékařství. Včetně detekce virů.

Čtěte také

O studii nového testu, kterou ještě čeká odborná recenze, už informoval časopis Science. Technika, kterou vyvíjí výzkumný tým Doudnaové, by mohla rozpoznat přítomnost viru už za pět minut. A to bez nákladného laboratorního šetření.

„Současné technologie pro detekci z velké části spoléhají na bílkoviny, které můžou amplifikovat signál od koronaviru. Jde ale o nepřímou detekci. CRISPR umožňuje přímou detekci signálu od RNA viru. V laboratoři jsme zjistili, že takto můžeme získat informaci o přítomnosti viru mnohem rychleji. Signál navíc také odpovídá hladině viru,“ vysvětluje Doudnaová.

Laureátka Nobelovy ceny má za to, že první diagnostické testy založené na systému CRISPR uvidíme ještě letos v listopadu. Nejprve budou k dispozici v laboratořích Institutu inovativní genomiky skupiny kalifornských univerzit, kde vědkyně působí. Už nyní se ale pracuje na malém přístroji, který by byl k dispozici prakticky kdekoli.

Šlo by dělat velmi rychlé testy a rozpoznat infekci u lidí, kteří si toho nejsou vůbec vědomi.
Jennifer Doudnaová

Testující by si měl nakonec vystačit bez laboratorního náčiní s malým přenosným zařízením na rychlou analýzu vzorků. Jeho klíčové prvky, ze kterých ho vědci sestrojili, přitom pocházejí z mobilního telefonu.

Výsledek rozboru z nosního výtěru by člověk mohl znát za pár desítek minut, včetně informace o virové náloži ve vzorku. Tuto informaci klasické testy odhalit neumí a lékařům přitom může usnadnit volbu vhodné léčby.

Koronavirové testy založené na CRISPRu vyvíjí víc vědeckých týmů a firem. Jeden už od května testují výzkumníci z MIT, Harvardu a Broad Institutu. Jejich produkt se ale stále neobejde bez amplifikace DNA a laboratorního vybavení.

autoři: Štěpán Sedláček , Zuzana Marková
Spustit audio