Václav Cílek: Kdyby tato vláda padla, kdo by přišel po ní? Pravděpodobně extremisté

2. únor 2022

Geolog, esejista a filozof Václav Cílek varuje před chudnoucí společností a tvrdí, že v populaci poroste „naštvanost“. „Nevíme, jestli k sociálnímu neklidu doopravdy dojde, nebo ne, protože sociální balanc je hodně citlivá věc, a někdy stačí malý spouštěč. Na druhé straně si je potřeba tento krok doopravdy dobře rozmyslet. Protože kdyby tato vláda padla, tak kdo by po ní přišel? Pravděpodobně extrémisté,“ odpovídá.

Cílek tak nabádá, aby si všichni případnou občanskou neposlušnost dobře promysleli. „Když se bavíme o tom, co bych dělal já, tak já bych se bál na podzim jít někam demonstrovat, protože bych se obával, že přijdou ještě horší lidi,“ vysvětluje svůj postoj.

Geolog se domnívá, že nejde jen o český, ale spíš evropský problém – a pokud k nám přijde nějaká „revoluce“, tak odhaduje, že jako vždy z Francie.

Krize může trvat jedno až dvě volební období a posléze pochopíme, že se z toho nevylžeme.
Václav Cílek

„Když jste mezi lidmi, kteří něco dělají a jen nespekulují, třeba mezi lesáky a podobně, tak je tady plno pracovitých a poměrně chytrých a rozumných lidí. Můj scénář je ten, že doopravdy přijde na Evropu krize, nebo na Česko, a bude trvat jedno až dvě volební období, tj. čtyři až osm let, a posléze pochopíme, že se z toho nevylžeme ani ,vykecáme‘. A díky tomu, že tady bude ještě dost lidí, kteří něco umí, tak se z toho zase budeme dostávat nahoru.“

Čtěte také

„Neříkám to ani proto, abych říkal: ,Lidi, buďte naštvaní, nebo nebuďte‘. Ale že je nutné vybudovat si psychologické mechanismy, aby vás hned nezasáhla nálada této doby. Aby člověk chviličku počkal, dokázal si to zpracovat a promyslet,“ doplňuje s tím, že jde jen o spekulace.

Geolog a filozof je přesvědčen, že přesto, že očekává občanskou neposlušnost, je si vědom, že za to současná vláda nemůže. „Ano, tato vláda sklidila například deset let trvající plíživý kolaps státní správy,“ komentuje.

Na jaře zdraží potraviny

Cílek dál varuje, že kromě energií brzy zdraží i potraviny. „Má současná největší obava se týká umělých hnojiv, což je polovina produkce potravin na světě. Umělá hnojiva letos stojí čtyřikrát víc než v minulém roce. Vyrábějí se z vodíku a ten zas z metanu, což je přírodní plyn,“ vysvětluje.

V okamžiku, kdy inflace dosáhne 10 nebo 12 procent, tak už se začnou lidi doopravdy ošívat.
Václav Cílek

Na jaře podle Cílka nastane menší panika. „Zemědělci nepoužívají průmyslový komplex, respektive nepoužívají ta hnojiva, která by používat měli – buď se to nenaučili, nebo to většina z nich ani nechtěla.“

Čtěte také

Pak přijde sklizeň, dnes ještě nevíme, jaké bude počasí – a i když bude dobré, tak se zřejmě urodí o něco méně. „Možná, že ne o moc, ale s o dost většími náklady, takže ceny potravin půjdou nahoru. A v okamžiku, kdy vám inflace překročí, nebo dosáhne 10 nebo 12 procent, tak už se začnou lidi doopravdy ošívat. A k tomu stačí nějaký skandál,“ předpovídá.

A pokračuje s příběhem, který se Cílkovi stal: „Byl jsem letos na jednom nejmenovaném ministerstvu, a tam mi řekli, že lidé, které s ostudou před osmi deseti lety vyhnali, tak se teď vrátili nazpátek. A jsou za těch několik let, co nebyli u moci, vyhladovělí, takže se rychle snaží prosadit, z našeho pohledu, nesmyslně drahé projekty. Snaží se to udělat rychle, protože se bojí, že tato vláda vydrží rok, maximálně dva.“

Ceny energií? 

Současný růst cen energií jde podle něj řešit úplně jinak. „Slováci mají proti nám poloviční ceny elektřiny. Pokud jde o plyn, tak Maďaři a různé další státy mají třetinové ceny. To znamená, pokud by tady existoval nějaký státní centrální dovozce, který uzavře ve vhodnou chvíli – a teď uzavírat dlouhodobý kontrakt, kdy je plyn nejdražší, je hloupost – dlouhodobý kontrakt, tak máte ceny tak nízké, že si Němci mohou dovolit posílat laciný plyn do Polska s poměrně velkou přirážkou.“

Čtěte také

Když to pak shrne, říká: „Resumé je to, že koncového zákazníka nikdo nechrání, protože všem lidem, kteří mají moc nebo peníze vyhovuje, že lacino vyrábíme elektřinu a pak na ni nastavíme ty německé ceny a prodáváme ji domácímu zákazníkovi. Zatímco správný postup je ten, že nejdřív zajistíte energii pro vlastní obyvatelstvo – poměrně lacino, anebo s přiměřeným ziskem – a s tím přiměřeným ziskem máte na starosti všechny lidi, kteří tady jsou a bydlí, a vyvážíte teprve to, co zbyde navíc.“

Stát podle Cílka na ochranu zákazníka rezignoval. „Stát v podstatě skoro vždy ustupoval developerům, velkým průmyslníkům a velkým výrobcům energií,“ dodává.

Green Deal

„V poslední době se už ostýchám uvažovat za národ, vlast a Evropu, takže uvažuji sám za sebe,“ předesílá v odpovědi na otázku, jestli se zavedením opatření Green Deal dokáže naše životní prostředí někdy vzpamatovat.

Čtěte také

„To znamená: Sám za sebe vím, že se adaptaci nevyhneme. Sám za sebe vím, že klimatická změna je reálná a že se pravděpodobně bude prohlubovat dalších 10 nebo 20 let. A další důležitá věc je, že to není záležitost nějaké vzdálené budoucnosti, ale že už v tom jsme a budeme.“

Green Deal se na životním prostředí projeví tak, „že se nebude zhoršovat. Ne, že se zlepší, nebo že se vrátí do původního stavu.“ Pro Česko pak z hlediska emisí není podle Cílka energetická situace nějak kritická.

„My vyvážíme nějakých 15 terawatthodin (TWh), což je poměrně velké množství energie, ale z uhlí. Tyto emise zůstávají na našem území, a kdybychom dokázali omezit export uhelné energie, tak máme jadernou energii, plyn a máme rozvíjející se alternativní zdroje,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související