Madeta chystá zdražování. „Bude to o procenta. Dvouciferná. Od příštího roku,“ potvrdil šéf firmy

26. říjen 2021

Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022, řekl pořadu Řečí peněz šéf Milan Teplý. V polovině října firma tvrdila, že cena poroste o dvě až tři procenta, teď generální ředitel přiznává, že cena poroste strměji: „Pondělní porada vedení mi dala jasně najevo, že to číslo bude od počátku roku dvojciferné.“ 

Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů. „Výroba začíná být velice riziková. Mléko je živá hmota, nejde skladovat. Nedělá mi to žádnou radost, ale nemůžu prodávat pod cenou,“ prohlásil Teplý.

Čtěte také

„Náklady rostou, a je to dnešní chleba všech, tak strašně strmým způsobem. A k tomu jsou přirážky. Třeba dodavatelé obalového materiálu nemají zásoby, mají prázdné sklady, nebo končí, nebo podražují a předražují,“ shrnuje. 

„Mám o firmu obavu z hlediska tržeb, z hlediska obchodních souvislostí prvovýrobce-zemědělec-zpracovatel Madeta-finální odběratel,“ dodává Teplý.

Ceny budou podle něj zvedat i zemědělci. „Těm také narůstají ceny. Logicky budou chtít víc za mléko, je to opodstatněný požadavek.“

A nakonec ten zákazník si místo deseti Lipánků, které kupoval doposud běžně, koupí dva. To Madeta pocítí, samozřejmě.
Milan Teplý

Madetu zasáhne také zdražení pohonných hmot, popisuje Teplý. Firma se obává také poklesu kupní síly: „A nakonec ten zákazník si místo deseti Lipánků, které kupoval doposud běžně, koupí dva. To Madeta pocítí, samozřejmě.“

Čtěte také

Teplý už v polovině října připustil, že očekává konkurenční boj mezi tuzemskými mlékárnami a zahraničními. Madetu podle něj ovlivní i navyšování úrokových sazeb, opatření České národní banky proti inflaci, které zároveň posílí kurz koruny. Mlékárna to pocítí při exportu, uvedl Teplý.

Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí.

Celý rozhovor s Milanem Teplým si můžete poslechnout v sobotu 30. října v premiéře pořadu Řečí peněz.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio

Související