Cena másla nejvíc zvedají mlékárny. „Museli jsme přikoupit smetanu,” hájí se šéf Madety

6. říjen 2017

Na másle vydělávají nejen zemědělci, ale také zpracovatelé a obchodní řetězce. Podle údajů Českého statistického úřadu totiž během roku výrazně zdražili všichni. Vůbec nejvíc šly ale s cenou nahoru mlékárny, a to o víc než šedesát procent. „Koupili jsme smetanu za 89 korun za kilo,” vysvětluje šéf Madety Milan Teplý.

V malé prodejně na Chrudimsku stojí máslo 61 korun. Vedoucí Lenka Nováková ho nakupuje z velkoobchodu, na prodeji skoro nevydělá.


Zatímco ještě loni v srpnu prodávaly mlékárny kilo másla do obchodů za necelých 89 korun, letos v srpnu překročily hranici 145 korun. Petra Báčová

„Ceny ve velkoobchodech šly razantně nahoru. Nákupní se pohybuje kolem 55 korun.Ta marže je minimální, dáváme tam jenom 4-5 korun, abychom prostě pokryli nějaké režijní náklady, což je DPH nebo EET pokladna,” říká.

Větší obchody pořizují máslo přímo od mlékáren. I v jejich regálech stojí čtvrtkilové balení často kolem šedesáti korun. Podle mluvčího společnosti Tesco Václava Koukolíčka je přirážka obchodu na zboží nízká.

„Tím, že to máslo jenom prodáváme, nejsme výrobce, tak nemáme moc možností, jak cenu ovlivnit,” vysvětluje Koukolíček.

Čtěte také

Museli jsme přikoupit smetanu

Podle Českého statistického úřadu zdražili obchodníci meziročně skoro o polovinu. Vůbec nejvíc ale ceny navýšily mlékárny.

Máslo, chleba, snídaně

„Ze statistik vyplývá, že nejvíc za poslední rok zdražili průmysloví výrobci. Zatímco ještě loni v srpnu prodávali kilo másla do obchodů za necelých 89 korun, letos v srpnu překročily hranici 145 korun. Došlo tak ke zdražení o více než 63 procent,” říká mluvčí úřadu Petra Báčová.

Například největší zpracovatel mléka, jihočeská Madeta, vyrobí za týden 160 tun másla. Šéf společnosti Milan Teplý hájí zdražení zvýšením cen smetany.

„Zdražovali jsme, protože jsme měli museli přikupovat smetanu. No a koupili jsme ji za 89 korun za kilogram,” tvrdí Teplý.

Zisk 50 haléřů


Zdražovali jsme, protože jsme museli přikupovat smetanu. Koupili jsme ji za 89 korun za kilogram. Milan Teplý

Nejméně vzrostla cena mléka, zemědělci je během roku zdražili o 39 procent, stejně jako majitel farmy Václav Šítal z Mojného na Českokrumlovsku. Každý den dodává do mlékárenského družstva až 1600 litrů mléka.

„Mé náklady na výrobu mléka se pohybují kolem osmi korun a když dostanu 8,50, je můj zisk nějakých 50 haléřů na litru. Záleží zase na vstupech – jak se zvedají náklady, za kolik člověk nakoupí různé suroviny a podobně. Kupuji suroviny jako je řepkový šrot a tam cena také trochu kolísá, stoupající tendence to opravdu má,” říká farmář.

V cenách másla jsou výrazné rozdíly. Zatímco třeba Makro prodává máslo za necelých 55 korun, zboží té samé značky stojí v internetovém obchodě Rohlik.cz o deset korun víc.

autor: zus
Spustit audio