V Kurdistánu chci pomáhat, řekla v pořadu Hovory Češka zadržená v Turecku

23. listopad 2016

V souvislosti se zadržením dvojice Čechů v Turecku, zařazujeme rozhovor s jedním z nich, studentkou Markétou Všelichovou Jak se žije v Kurdistánu. Proč odtud běženci migrují do Evropy? A jaklze lze na místě pomáhat? Právě o tom bylo vydání pořadu Hovory.

„Dostat se do syrské Rojavy je komplikované. I když Rojava sousedí s iráckým Kurdistánem, tak jejich vztahy nejsou jednoduché. Kurdská regionální vláda komplikuje obyvatelům Rojavy život. Legální možnosti jsou omezené. Při cestě tam nám pomohla PKK (Kurdská strana pracujících). Při cestě zpátky mi pomohli úplně cizí lidé. V noci jsme jeli v podstatě přes pole se zakrytými světly v autě. Nakonec jsme přešli zpátky do iráckého Kurdistánu,“ popisuje jeden z dobrodružných přechodů hranic Markéta Všelichová.


O Kurdistán se zajímám už dlouho, Kurdové mi přirostli k srdci. Návštěva Rojavy mě natolik uhranula, že jsem se tam musela vrátit. Dnes tam mám snad víc osobních věcí než doma. Markéta Všelichová

Divokým Kurdistánem

Při poslední snaze dostat se do Sýrie, byla Všelichová spolu se svým přítelem zadržena tureckou policií. Oba mladí Češi čelí podle tureckého listu Hürriyet obvinění z členství v kurdských milicích a z pašování zbraní. Za to jim hrozí mnohaleté tresty vězení.

Markéta Všelichová strávila v Kurdistánu, a to jak v jeho syrské, tak v irácké části, několik měsíců. Má tak možnost srovnávat. „Irácký Kurdistán je poměrně bohatá země. Když jsem slyšela, že k nám má přijet skupina uprchlíků z Irbílu, tak jsem si klepala na čelo, protože Irbíl je na tom objektivně mnohem lépe, než Česká republika. Potkáte lidi, kteří mají tři Toyoty, dva domy a říkají vám, že je ekonomická krize.“

Chci pomáhat

Markéta Všelichové je spoluzakladatelkou nevládní organizaci Wictims of war aid. „Chtěli bysme podporovat lidi v Rojave. Ti přežívají poblíž frontové linie, často v ruinách svých domů. Často nemají co na sebe, nemají co jíst. Do budoucna chceme pomáhat s rekonstrukcí poničených oblastí. Chceme místním dát prostředky, aby si základní věci zajistili sami,“ říká mladá studentka.

Jaký mají Kurdové vztah k ženám? Jak důležitou roli hraje v jejich životě náboženství? A jaká forma pomoci je na místě podle Markéty Všelichové nejefektivnější? Poslechněte si celý záznam pořadu Hovory a dozvíte se víc.

autoři: dst , Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.