V Česku přibývá manželství. Neplatí ale, že by vztahy byly stabilnější, tvrdí ředitelka Fóra 50 %

24. prosinec 2018

V Česku přibývá svateb. Loni jich bylo přes 52 tisíc, což je nejvíc za posledních deset let. Zároveň klesl počet dětí narozených mimo manželství.

„Možná, že je to nový trend. Já tomu věřím,“ říká Marie Nováková z iniciativy Národního týdne manželství. Lidé prý vnitřně touží po trvalém vztahu.

Nováková to dokládá statistikou, kterou získala na základních a středních školách, podle níž by v trvalém vztahu chtělo žít 97,2 procenta mladých. A 9 z 10 navíc nepovažuje manželství za přežitek, naopak by do něj chtěli vstoupit.

Manželství má funkci ekonomickou, emoční, výchovnou i biologickou. Je to nejstabilnější forma soužití, ve které se stále rodí nejvíce dětí. A lidé žijící v manželství častěji zažívají pocit štěstí.
Marie Nováková

Přesto se nediví vysoké míře rozvodovosti, protože žít v trvalém vztahu je těžké a sama také pochází z rozvedené rodiny. „My, kdo žijeme v manželství, na rozvod nepomýšlíme. Ale na vraždu ano,“ dodává se smíchem.

„Manžel mi promine, ale má nějakou tu chybičku. Jestliže jsem mu řekla ‚odevzdávám se tobě‘, tak to už je hrdinství. Takže já, ti mladí i spousta dalších toužíme vykročit na hrdinskou cestu. Rozvést se je strašně lehké,“ doplňuje Nováková.

Manželství není nezbytné

Ředitelka Fóra 50 % Veronika Šprincová poukazuje právě na vysokou míru rozvodovosti, která se pohybuje okolo 50 procent. „Manželství v průměru trvají poměrně krátce, někde mezi třemi až šesti lety. Neplatí, že by vztah byl stabilnější, pokud je formalizovaný,“ domnívá se.

Veškeré ty funkce jsou důležité, ale nejsou jen výsadou manželství. Stejné vztahy se odehrávají i u nesezdaných soužití nebo v registrovaném partnerství.
Veronika Šprincová

„Trvalý vztah je nezpochybnitelnou hodnotou a je v pořádku, že ho mladí lidé chtějí, ale pro mě se to nerovná manželství,“ pokračuje. Postoje k manželství prý souvisejí se společenskou atmosférou, sezdaným párům tak například vycházejí vstříc i zákonodárci.

Manželství gayů a leseb není o toleranci, ale je expanzí do veřejného prostoru, tvrdí Roman Joch

Stejnopohlavní svazek - manželství homosexuálů

Letošní festival Prague Pride vyvrcholí 11. srpna karnevalovým průvodem z centra Prahy směrem na Letnou. Festival každoročně vzbuzuje vášně, proti němu protestují například zastánci modelu tzv. tradiční rodiny. Potřebuje česká společnost Prague Pride?

Připomíná slova ředitele Sociologického ústavu AV ČR Tomáše Kosteleckého o tom, že uzavírat manželství je dnes módním trendem a součástí životního stylu. „Mnohem větším závazkem než vstoupit do manželství je mít děti, protože to už je opravdu na celý život. To se zrušit nedá,“ podotýká.

Podle některých průzkumů jsou sezdaní lidí výrazně spokojenější, zdravější a žijí déle. Šprincová ale upozorňuje na to, že statistiky vycházejí pozitivněji pro muže než pro ženy. „Manželství mužům svědčí, zatímco ženám úplně ne, pokud se bavíme na úrovni statistiky. Na individuální úrovni jsou jistě spokojená manželství,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pavlíček , ert

Související