V Afghánistánu umírají po odchodu mezinárodních jednotek hlavně civilisté

Ozbrojené střety v Afghánistánu byly v první polovině letošního roku hlavní příčinou smrti pěti tisíc civilistů. Spojené národy ke své statistice dodávají, že boje zesílily po loňském odchodu většiny zahraničních vojáků.

Celkový počet obětí stoupl proti loňsku o jedno procento, ale varující trend říká, že více civilistů než Tálibán zabili nebo zranili vojáci místní armády. Když ale vezmeme celkový počet mrtvých, o život je většinou připravili partyzáni.

Agentura Reuters, citující zprávu OSN, dodává, že Afghánci byli zabiti nebo zraněni většinou explozemi minometných střel, raket a granátů použitých při pozemních bojích.

V těch přišlo v první polovině roku o život 1577 lidí, což je asi třetina chmurné statistiky šesti měsíců následujících po loňském ukončení více než desetileté bojové mise Severoatlantické aliance.

Čtěte také

Radikálně islamistický Tálibán zbavila roku 2001 moci mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, ale hnutí se dokázalo přeskupit a napadat afghánské ozbrojené síly jen s omezenou vnější pomocí.

Loni se v Afghánistánu odehrál největší počet násilností od roku 2009. V zemi zůstává 12 tisíc vojáků NATO, kteří cvičí afghánské ozbrojené síly.

Afghánistán

Do bojů proti teroristům se přímo zapojuje jen omezený americký kontingent. V první půli letošního roku je Tálibán odpovědný za 70 procent ztracených životů a zranění civilistů.

Jeho hlavním nástrojem jsou sebevražedné atentáty a improvizované výbušniny. Celkový počet obětí různých náloží podle OSN poklesl poprvé od roku 2012.

Rostoucí schopnost afghánských sil najít a zneškodnit výbušniny může podle zprávy OSN omezit počet jejich obětí. Podle stejného zdroje jsou hlavní příčinou smrti civilistů cílené vraždy.

Teroristé ohrožují soudce, náboženské vůdce a jiné činovníky vnímané jako přívržence vlády. Jako příklad uvádí agentura Reuters duchovního, jehož sídlo se stalo terčem výbuchu, protože vedl pohřební obřad věnovaný zavražděnému policistovi.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio