Týden očima Petra Schwarze: Rachejtle a kouzelná hůlka

4. leden 2020

Příchod Nového roku jsme oslavili vskutku nepřeslechnutelně, tuny a tuny spotřebované pyrotechniky asi nikdo ani nespočítá.

Jako každý rok petardy zranily i několik dětí, některé vážně, a hasiči se měli co otáčet, jen v Praze „zábavná“ pyrotechnika způsobila přes 50 požárů.

Čtěte také

Že je ale možné způsobit pořádný požár i bez bouchání, o tom se přesvědčily v německém Krefeldu tři ženy, které vypouštěly takzvané „lampiony štěstí“. Jeden z nich přistál na střeše jednoho pavilonu v místní zoo, zapálil ji, a v ohni pak uhořely desítky opic a lidoopů. Ženám nyní hrozí pár let ve vězení a náhrada škody vy výši desítek milionů, lampiony jim tedy moc štěstí nepřinesly, a opicím už vůbec ne.

Pořádný ohňostroj odpálil americký prezident Donald Trump. Ještě před Silvestrem rozzuřili Američané iráckou vládu leteckým úderem proti šíitské skupině Katáib Hizballáh, při kterém zahynulo 25 lidí, a který měl být odpovědí na předchozí smrt amerického občana při útoku rebelů na iráckou základnu, ke kterému se ale tato skupina nehlásí.

Irák útok označil za narušení své svrchovanosti a pohrozil přehodnocením vztahů s USA – a tak po Novém roce na přímý Trumpův rozkaz zabili Američané v Bagdádu velitele íránských elitních jednotek Kuds Solejmáního, podle iráckého premiéra považovaného v zemi za jeden ze symbolů vítězství nad Islámským státem, a také zástupce velitele iráckých šíitských milicí Muhandise. To už irácký premiér Mahdí označil za přímou agresi vůči své zemi, která vyprovokuje v Iráku zničující válku.

Šťastný rok i bez opájení se kouzly

Čtěte také

Solejmání byl jednou z nejpopulárnějších a nejvlivnějších osobností v Íránu, měl na starosti operace v zahraničí, a Západ ho proto oprávněně vnímal jako teroristu v generálské uniformě. Co jeho smrt přinese, to je ve hvězdách, klid zatím určitě ne, i v Evropě panují obavy z íránské odvety. Washington vyzval americké občany, aby okamžitě z Iráku odjeli a poslal tam další tisíce vojáků.

Mimochodem, těsně před tím oznámil severokorejský vůdce Kim Čong-un, že nemá důvod dále prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu a naopak předvede brzy světu novou strategickou zbraň. Deset měsíců před prezidentskými volbami v USA se tak Trump nemůže vykázat ani úspěchem ohledně severokorejských jaderných hrozeb, a ani američtí vojáci z Blízkého východu se domů asi jen tak nepodívají. 

Čtěte také

A podle nyní zveřejněné studie americké centrální banky Fed mají jím zavedená dovozní cla, další z hitů Trumpovy zahraniční politiky, výrazně negativní dopad na americkou ekonomiku. Na druhou stranu, Trumpův největší soupeř z demokratických řad Joe Biden dělá také vše, aby se ukázal jako ten, kterého radši nevolit – tento týden například vyzval horníky, které by jím zamýšlený odchod od fosilních paliv připravil o práci, aby se naučili programovat, určitě to prý dokážou. Skvělá rada, jestli projde Biden demokratickými primárkami, souboj o Bílý dům může být vskutku soubojem gigantů.

To český premiér Babiš v novoročním projevu ujistil, že nás čeká skvělé období a nemáme se čeho bát. A že kdyby byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil těch vládou sepsaných 20 tisíc projektů za osm bilionů korun ve skutečnost, hned bychom byli druhým Švýcarskem.

Petr Schwarz

Jasně, tak teďka ještě vymyslet, jak to udělat bez té kouzelné hůlky, koneckonců s její pomocí by se toho dalo vymyslet ještě mnohem více. A aby se nám pak z Harryho Pottera nestal spíše David Copperfield. Šťastný rok i bez opájení se kouzly či čímkoli jiným přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio