Lucie Priknerová: Warrenová potvrdila roli favoritky demokratů, Biden zůstává silným soupeřem

16. říjen 2019

Říjnová prezidentská demokratická debata v Ohiu vzbuzovala řadu očekávání.

Především to, zda senátorka Elizabeth Warrenová udrží čerstvé vedení, které ji průzkumy přisuzují, nebo se znovu zařadí do závěsu za senátora Bernieho Sanderse a bývalého viceprezidenta Joe Bidena. Dále se čekalo, zda se Warrenové podaří více se od Sanderse názorově odlišit.

Čtěte také

Na startovním poli se tentokrát představilo 12 kandidátů. V úvodním zahřívacím tématu se debatovalo o možném impeachmentu prezidenta Trumpa za to, že se údajně snažil zdiskreditovat Bidena za působení jeho syna Huntera Bidena v byznysové aféře na Ukrajině.

Vyhrocenější debata přišla až s ústředními tématy, kterými bylo zdravotnictví a ekonomika. Na podobě zdravotnické reformy se dlouhodobě profilují dva názorové bloky. Odvážní snílci Warrenová a Sanders podporují program Medicare for all, který by zajistil dostupnou zdravotní péči pro širokou populaci.

Proti nim stojí realistický blok zosobněný Bidenem. Ten varuje, že radikálně levicové plány ve zdravotnictví by v příštích 10 letech přišly na 30 bilionů dolarů, což by enormně zatížilo státní rozpočet. Názorově středovější starosta Pete Buttigieg pak obhajoval dvojkolejnost systému, aby si Američané mohli vybrat mezi pojištěním státním a soukromým.

Plán daňové politiky

Čtěte také

Hlavním tématem ekonomické části diskuze se pak stala zejména daňová politika. Warrenová si dává velké cíle a nebojí se odporu korporací a bohatých vrstev. Chce posouvat USA a tento apel, který podtrhává naléhavostí v hlase, se pro mnohé může stát rozhodujícím při volbě mezi ní a Bidenem.

Plán daňové politiky, se kterým Warrenová vystupuje, přitom počítá se zdaněním 75 tisíc nejbohatších domácností 2procentní daní na každý dolar jejich čistého jmění nad 50 milionů dolarů, a to s progresí při ještě větším jmění. Biden chce snížit daňové zvýhodnění pro bohaté, ale žádné revoluční změny nechystá. V diskuzi zmínil potřebu zaměřit se na zdanění peněz pocházejících z finančních spekulací.

Na ekonomických tématech se ukázalo, že Warrenová je schopná nejen dalece překročit stín Sanderse, ale také využít cestičky, kterou on v americké politice svoji radikálně levicovou rétorikou vyšlapal. Sandersovým největším handicapem je aktuálně zdravotní stav, který by mohl jeho voliče přelít k Warrenové.

Čtěte také

Poněkud v pozadí dění zůstala senátorka Kamala Harrisová, která se stejně jako většina méně úspěšných kandidátů příliš profiluje na několika málo tématech, což ji nepomáhá prolomit cestu mezi ty nejlepší. Prostřednictvím sociálních témat apeluje na etnické menšiny a i regulaci zbrojní politiky zasadila do kontextu násilí vůči Afroameričanům.

Zahraniční politika naopak dala vyniknout Buttigiegovi, kterému se podařilo vybřednout ze spodnějších příček a výrazně vystupovat i mezi lídry. Stejně jako kongresmanka Tulsi Gabbardová i on je armádní veterán.

Zatímco Gabbardová kritizovala spolupráci s protiasadovskými silami v Sýrii a uvedla, že takový postup de facto podporuje al Kajdu, Buttigieg se vyslovil pro omezené a cílené působení amerických sil v zahraničí. Gabbardová uhodila hřebíček na hlavičku, když se chtěla dotázat Warrenové, jaké jsou její zkušenosti v tomto tématu.

Warrenová sice zazářila v domácích tématech, ale v druhé polovině debaty ukázala, že zahraniční politika je její slabinou a to ji může stát křeslo v Bílém domě. Voliči, pro které jsou její ekonomické plány příliš odvážné a obávají se, že v zahraniční politice by byla slabým lídrem, mohou dát důvěru spíše zkušenému a sebejistému Bidenovi, který předvedl konzistentní výkon napříč všemi tématy.

Autorka je publicistka

Spustit audio