Týden očima Petra Schwarze: Manažeři, hedvábí a černé díry

13. duben 2019

Ministr Ťok a ministryně Nováková končí v Babišově vládním kabinetu.

Nejdéle sloužícího šéfa dopravy Ťoka omrzelo čekat na své odvolání i útoky ze všech možných stran a odešel sám.

Ve funkci sice neměl nějaké ohromující úspěchy, pokud ovšem nebereme v úvahu samotnou délku přežití, přece jen ho však ctí fakt, že nebyl ochoten vyhovět lobbistickým tlakům třeba komunistů, kterým se tak stal trnem v oku, že i jeho stranický nadřízený Faltýnek raději své schůzkování prováděl za Ťokovými zády a jak končící ministr uvedl v rozlučkovém rozhovoru pro Novinky, musí je hlavně vysvětlit policii.

To končící ministryně průmyslu a obchodu Nováková na sebe dokázala upozornit pouze obludnými faux pas. Podle premiérem Babišem často prezentované vize vládnutí by právě oba tito nyní ve vládě končící bývalí špičkoví manažeři měli být přímo prototypy odborníků řídících svůj rezort jako firmu, ale jak se ne poprvé ukázalo, politika je holt jiná disciplína.

Prezident Zeman se připravuje na další návštěvu Číny a je zajímavé, jak náklady na tyto cesty strmě rostou, zatímco z jejich výsledků mohou mít radost tak leda fanoušci fotbalové Slavie. Chystaná cesta má stát přijít na skoro 9 milionů, ta předchozí přitom stála jen pět a půl a první dokonce jen o něco víc než dva a půl.

Ať radši získáváme, ne ztrácíme

Naše hlava státu jede do Číny po šesté, nikam jinam častěji nevyjela, a míří tam na jednání o takzvané Nové hedvábné stezce, což je termín, který náš prezident sám rád používá, když horuje pro to, aby tato stezka vedla přes naši republiku.

Číňané sami oficiálně tento projekt nazývají Iniciativou pásu a stezky, je to vůči Evropanům diplomatičtější – ti, co se trochu vyznají v historii, by si totiž mohli vzpomenout, co právě dovoz hedvábí, po kterém starověká obchodní stezka získala jméno, ve skutečnosti pro starý kontinent znamenal.

Zatímco Čína nehorázně bohatla, Římská říše málem přišla na buben, až na přelomu letopočtů musel římský senát zakázat, aby muži nosili hedvábné šaty, jinak hrozil ekonomický kolaps.

A je dostatečně známé, že už v současnosti Zemanova takzvaná „ekonomická diplomacie“ a podlézání čínským komunistům vedoucí k tomu, že čínský velvyslanec si v Praze klidně snaží diktovat jak někde ve vazalském státě, je výhodná jen pro Čínu, ale ne pro naši zemi.

Slibované ohromné miliardy investic nějak nikde na obzoru, za to sem jen za poslední rok zvýšila Čína svůj dovoz o šest miliard dolarů, zatímco opačným směrem se vývoz zvedl jen o 160 milionů. Konstatoval to i tento týden po schůzce s čínským premiérem Andrej Babiš, podle kterého se jeho čínský protějšek, když to slyšel, usmíval, a snad to bral na vědomí.

Co měl taky jiného čínský premiér dělat, smát se na celé kolo by nebylo diplomatické. Tak se jenom usmíval a možná si říkal, samozřejmě čínsky: „A to ještě holenkové netušíte, co vás ještě čeká, když nám vlezete do té skvělé iniciativy.“

Jan Klesla: Na čem se Trump s Evropou shodne

summit NATO společné foto; Donald Trump a Theresa May

Vztahy mezi americkým prezidentem a politickými špičkami starého kontinentu se málokdy dají popsat jako idylické a plné porozumění. I přes objímání a úsměvy do kamer našel zatím Donald Trump mnohem méně shody s hlavami největších evropských států a unie, než jeho předchůdci v Bílém domě.

Ale pojďme i jinam do světa. Americký prezident Trump přiznal porážku, není v jeho silách splnit jeden z hlavních předvolebních slibů a zrušit v tomto volebním období systém všeobecné zdravotní péče, nazývaný po Trumpově předchůdci v úřadu Obamacare, proti je totiž i část Trumpových republikánů.

A jako vždy, když Trump musel přiznat, že na něco nemá sílu, ukázal i svaly - opět vyostřil vztahy s Evropskou unií, jeho vláda pohrozila velkoobjemovým zavedením cel na dovoz produktů ze starého kontinentu na základě čtrnáct let se táhnoucích sporů o dotace pro výrobce letadel Airbus. Trump také zkritizoval Brusel, že je příliš tvrdý na Velkou Británii, možná si nevšiml, že na podobě odchodu z unie se nemůže dohodnout hlavně britský parlament. 

Švýcaři se rozhodli zrušit své národní zásoby kávy pro nouzové situace, protože už kávu nepovažují za důležitou pro přežití lidí. Astronomové ukázali na tiskové konferenci, která se konala zároveň na pěti místech planety, vůbec první fotografii černé díry, lépe řečeno jejího okolí, protože černá díra pohltí vše včetně světla a je prostě černá.

Petr Schwarz

Rozhodně však černá díra nepohltila dvě čerstvě vysázené aleje ovocných stromů v Českém ráji, to jen někdo našel svůj ráj v přivlastňování si i toho, co pevně vězelo v zemi. Ať v tom příštím týdnu radši získáváme, a ne ztrácíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio